VINISTRA I HGK ODRŽALI 9. EN PRIMEUR Vinari trebaju snažniju potporu države

 

Udruga Vinistra u suradnji s HGK po deveti put organizirali su En primeur – kušanje mladih istarskih malvazija, koje se održalo u zagrebačkom hotelu Esplanade. Uz istarske malvazije, predstavljene se i mlade žlahtine s otoka Krka i iz Hrvatskog primorja te autohtone sorte iz bregovite Hrvatske. 

„Zakon o vinu, koji je lani stupio na snagu, osigurao je da upravo vinari i četiri regionalne vinarske organizacije igraju ključnu ulogu u brendiranju i zaštiti vina, međutim promocija vina zahtijeva snažniju financijsku potporu države“, rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore, na otvaranju En primeura – kušanja mladih vina sorte malvazija istarska.  

„Ako jedna Austrija za marketing svojih vina izdvaja godišnje više od 8 milijuna eura, onda to, prema svojim mogućnostima, treba i Hrvatska jer za nas vino nije samo prehrambeni i potencijalno važan izvozni proizvod. Vino igra snažnu ulogu i u turističkoj ponudi i pridonosi brendiranju Hrvatske kao enogastro turističke destinacije. Zato je HGK zajedno s našim vinarima započeo razgovore s Ministarstvom poljoprivrede kako bi se ispunile sve formalne pretpostavke i kako bi financiranje regionalnih organizacija vinara i nacionalna promocija vina postali stavka u državnom proračunu za 2021. godinu”, ističe Kovačević.

Krunoslav Karalić, pomoćnik ministrice poljoprivrede, ističe kako je sektor vinarstva onaj u kojem se prema podacima za 2018. godinu bilježe pozitivni trendovi, smanjenje uvoza vina i rast vrijednosti izvoza vina. “Učinit ćemo sve što možemo kako bi se ti trendovi nastavili. Ovaj je sektor ujedno primjer izvrsne suradnje ministarstva i proizvođača s kojima smo napravili novi Zakon o vinu. Omogućena je promocija i marketing, ali i sljedivost vina, a vinarima je ušteđeno 12 milijuna kuna ukidanjem markica i naknada za stavljanje vina u promet. Početkom 2019. godine stupio je na snagu novi Nacionalni program pomoći sektoru vina kojim je osigurano 11 milijuna kuna godišnje za promociju i informiranje u Europskoj uniji i trećim zemljama te u ulaganje u vinarije, restrukturiranje i konverziju vinograda”, naglašava Karalić. 

Nikola Benvenuti, predsjednik udruge vinogradara Istre Vinistra, ističe kako se En primeur u organizaciji udruge Vinistra već tradicionalno organizira oko Valentinova, u veljači. „Ove se godine u zagrebačkom hotelu Esplanade uz premijerno kušanje mladih vina sorte malvazija istarska kušaju i mlade žlahtine te autohtone sorte bregovite Hrvatske, berbe 2019. godine. Zadovoljstvo je vidjeti da se ove godine predstavilo rekordnih 67 vinara”, istaknuo je Benvenuti. 

Marko Miklaušić, predsjednik udruge vinara Bregovita Hrvatska, ističe kako mu je zadovoljstvo predstavljati vina svoje regije. “Bog nam je dao da svake godine imamo berbu i radimo dobra vina. Neprestani rast broja vinara i regija koji sudjeluju u ovoj manifestaciji govori u prilog važnosti degustacija mlade berbe i ovakvih događanja, a svakako pridonosi razvoju kulture vina u našoj regiji”, naglašava Miklaušić.

Predstavljanjem mladih malvazija želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina. Vinari predstavljaju svoja mlada vina, najčešće još nerazbistrena, poput mošta, a stručnjaci na osnovi kušanja pokušavaju zaključiti kakvo će vino biti u svojoj zrelosti.