Putovanja koja ljubitelji sira ne propuštaju

Istraživanje Booking.com-a, vodeće online tvrtke na području putovanja koja putnike spaja s najširim izborom jedinstvenih smještajnih jedinica, pokazuje da 58%* putnika iz cijelog svijeta, isto vrijedi za 40% putnika iz Hrvatske,  odabire odredište svog putovanja na temelju ponude hrane i pića. Pa zašto onda ljubitelji sira ne bi odmaknuli dalje od hladnjaka svoje lokalne trgovine kako bi otkrili podrijetlo nekih od najomiljenijih sireva na svijetu? Kako bi to omogućio,  Booking.com je napravio popis najsirastijih odredišta među njih 155.000 koje ima u ponudi. Ljubitelji sira diljem svijeta koji odluče posjetiti preporučene destinacije moći će omastiti brk dok istražuju odredišta iz kojih dolaze njihovi omiljeni sirevi.

Gouda, Nizozemska

Obožavatelji sira u ovom će gradu pronaći obilje Gouda sira koji čini 60% proizvodnje sira u Nizozemskoj**. Proizvodi se u cijeloj regiji, a oni koji putuju u Goudu mogu kupiti kolute ovog lokalnog specijaliteta četvrtkom na gradskoj tržnici, od travnja do kolovoza. Ova tržnica s radom je počela 1395. te je do danas zadržala svoj tradicionalni šarm. Poljoprivrednici i trgovci ovdje i dalje plješću rukama kako bi ispred povijesne zgrade gradske vijećnice potvrdili prodaju. Putnici bi trebali posjetiti i “de Goudse Waag”, što u prijevodu znači vaga za Gouda sir. Izvorno je ta zgrada, sagrađena 1669. godine, služila za vaganje sira, a danas je dom turističkom uredu i Muzeju za sir i obrt koji nudi kušanje sira, obilaske i demonstracije proizvodnje rukotvorina.

Gdje boraviti: Tannery Laneje vikendica koja je savršeni drugi dom za sve ljubitelje sira, a nalazi se četiri minute šetnje od tržnice koja se održava četvrtkom ujutro. Ovaj privatni smještaj, koji se nalazi u najmanjoj ulici centra grada, izvorno je izgrađen 1879. godine. Izvana ga krasi tradicionalni šarm, dok unutra možete naći sve sadržaje koji vam trebaju za ugodan boravak u Goudi.

Cheddar, Ujedinjeno Kraljevstvo

Cheddar sir najpopularniji je sir u Ujedinjenom Kraljevstvu.Njegova proizvodnja započela je skromno u selu Cheddaru u Somersetu, a danas čini 51% lokalne proizvodnje sira***. Prema lokalnoj legendi Cheddar sir otkriven je sasvim slučajno kad je mljekarica ostavila vedro mlijeka u spilji. Ono se pokvarilo te je tako nastao tvrdi sir. Posjetitelji sela Cheddara željni pustolovine mogu istražiti hladne špilje u klancu Cheddar Gorge, najvećem klancu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon istraživanjaljubitelji sira mogu svratiti u Cheddar Gorge Cheese Company. Posjetitelji u ovdašnjoj sirani i centru za posjetitelje mogu pratiti kako se sir proizvodi od početka do kraja.

Gdje boraviti: Objekt The Bath Arms Hotel nalazi se kratku šetnju od špilja klanca Cheddar Gorge te nudi smještaj isključivo za odrasle osobe, a dražestan je kao i živopisno selo u kojemu se nalazi. Ovaj objekt ima vlastiti restoran i bar radi čega gosti imaju sve što im treba za ugodan boravak. Restoran ima dnevni jelovnik s omiljenim tradicionalnim jelima, a tijekom toplijih mjeseci gosti mogu objedovati u pivskom vrtu.

Monterey, Kalifornija, SAD

Monterey Jack sir dobio je ime po svom mjestu podrijetla i po poduzetniku koji ga je počeo komercijalno prodavati. Danas je ovaj sir nezaobilazan u hladnjaku ili na sirnoj plati mnogih Amerikanaca. Ovaj bijeli, polutvrdi sir proizvodi se od kravljeg mlijeka te je poznat po svojoj blagoj aromi i slatkoći. Monterey Jack sir prvi su u 18. stoljeću proizveli franjevački redovnici iz Montereya u Gornjoj Kaliforniji. Lokalni poduzetnik, David Jacks, prepoznao je ovu slasnu priliku i počeo ga prodavati po cijeloj saveznoj državi, gdje je sir postao poznat kao Monterey Jack ili Jack‘s Monterey.  Premda u samom Montereyu nema farmi krava, bogata povijest sira čini ovo mjesto savršenim odredištem za ljubitelje sira iz cijelog svijeta.

Gdje boraviti: Monterey se nalazi na južnom kraju zaljeva Monterey na središnjoj obali Kalifornije. Objekt Portola Hotel & Spa nalazi se kratku šetnju od četvrti Fisherman‘s Wharf te je savršeno mjesto za one koji posjećuju Monterey zbog njegove obale. Iz obližnjeg pristaništa putnici mogu dignuti sidro i ići promatrati kitove prije nego se vrate u restoran Jacks Monetery u sklopu objekta kako bi nešto prigrizli, po mogućnosti nešto sa sirom!

Asiago, Italija

Asiago je grad u Italiji iz kojeg potječe sir Asiago po čemu je i dobio ime. Putnici u ovom gradu mogu posjetiti siranu Azienda Agricola Waister Di Rela Riccardo, malusiranu u kojoj se mogu osjećati kao pravi mljekari i svjedočiti svim fazama proizvodnje sira. S obzirom na to da je kod Asiago sira sve u okusu, posjetitelji mogu kušati sir koji se nalazi u sirani. Ako jedna sirana nije dovoljna, posjetitelji se mogu uputiti i u Caseificio Pennar Asiago, specijaliziranu trgovinu u kojoj se prodaju svježi i kvalitetni sirevi.

Gdje boraviti: Goste koji žele odmor pun sira oduševit će objekt La Locanda, koji nudi doručak s raznim sirnim zalogajčićima. Objekt se nalazi na odličnoj lokaciji pa su sirana i Azienda Agricola Waister Di Rela Riccardo udaljeni tek kratku vožnju.

Münster, Francuska

Münster je malena općina u Francuskoj i dom mekom siru intenzivnog mirisa, s kojime dijeli ime. La Maison du Fromage (Cheese House – Munster Valley) savršeno je odredište za ljubitelje Münster sira. The Cheese House nudi filmove, izložbe, edukativne radionice i, dakako, priliku kušati pokoji sir. Münster sir prvi je put proizveden rane 1371., a ljubiteljima povijesti bit će zanimljivo da je ova regija također dom ruševinama samostana u Münsteru i fontani iz 16. stoljeća s kipom lava koja se nalazi na glavnom trgu. Naravno, gosti mogu uživati i u istraživanju samog grada, koji potječe iz 1550. godine.

Gdje boraviti: Objekt Le Chalet La Cigogne et Le Chamois nalazi se u blizini centra Münstera te je vikendica s potpuno opremljenom kuhinjom, savršenom za večer uz vino i sir. Nakon cijelog dana uživanja u divnim sirevima i lokalnim namirnicama, gosti mogu otići na planinarenje jednom od obližnjih staza.

Ciudad Real, Španjolska

Ciudad Real dom je Manchego siru, slasnom siru koji se radi od mlijeka ovce pasmine Manchega. Ako želite da vam narastu zazubice, zaputite se u Finca de Las Terceras, farmu koja proizvodi Manchego sir i koja se nalazi na jugoistoku Ciudad Reala u Španjolskoj. Putnici ovdje mogu saznati kako se rade najbolji sirevi, a mogu i kupiti ove ukusne specijalitete na farmi. Putnici gurmani mogu pronaći sve što im duša poželi na gradskom trgu Plaza Mayor punom raznih restorana. Ciudad Real dom je mnoštvu trgovina sira, pa posjetitelji mogu kušati razne vrste i odabrati njima najdraže.

Gdje boraviti:Hotel Parque Real nalazi se blizu predgrađa Ciudad Reala te gostima istodobno nudi živahnost grada i mir. Smješten je u spokoju zelenila, a udaljen je tek 10-minutnu vožnju od centra Ciudad Reala. U objektu možete kušati lokalnu kuhinju i svježe namirnice te tako počastiti svoje okusne pupoljke.