BRTONIGLA CHOCO&WINE FESTIVAL spektakl na kojem će i haljine biti od čokolade

Jedna od najpoznatijih i najukusnijih namirnica bit će u centru pažnje u Brtonigli i to neposredno nakon Valentinova. Ako je istina to što kažu, da ljubav prolazi kroz želudac, onda je pred nama odlična kombinacija ljubavi i hrane. Naime, odmah nakon „Dana zaljubljenih“, u subotu 15. i nedjelju 16. veljače održat će se Choco & Wine Fest. Riječ je o susretu vrhunskih brtoniških vina i čokoladnih delicija.  No, to nije samo prodajno izložbeni prostor, već u pitanju je festival koji uključuje degustacije, radionice, edukacije i još mnogo toga.

Prvoga dana, u 12 sati u samome središtu Brtonigle, posjetitelji će nahrliti na ovaj slatki događaj koji uključuje „Chocolate fashion 4terre“ , tj. modnu čokoladnu atrakciju, odnosno izradu čokoladne haljine u bojama 4 zemlje, koje predstavljaju specifičnost Brtonigle, budući da je riječ o jedinoj općini u Istri koja leži na toliko različitih vrsta tla.

Ta posebnost daje raznolikost i ukusnost brtoniškim vinima koji su izuzetno cijenjeni i prisutni kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu. Upravo ta vina bit će prisutna tijekom cijelog događaja, gdje će se odlično sljubiti s čokoladom.

Preostali dio programa uključuje Choco show gdje će prisutni moći štošta degustirati i vidjeti uz izradu čokoladnih pralina. Ujedno, pažnju će privući i izrada čokoladne skulpture od 25 kg čokolade i čokoladna radionica na koju se pozivaju zainteresirani da se predbilježe u Turističkoj zajednici općine Brtonigle, zbog ograničenosti mjesta.

Iako mnogi čokoladu vide isključivo kao prehrambeni proizvod, istina je da je njena primjena nevjerojatno široka, neovisno da li govorimo o izradi skulptura, slikarstvu, pa čak i higijeni, budući da među mnogobrojnim proizvodima posjetitelje očekuje i sapun od čokolade, te mnoga druga iznenađenja, a da bi atmosfera i uživanje u kvalitetnim vinima bilo na vrhuncu, svoji doprinos dati će i živa muzika, koja će biti prisutna tijekom subote, a u nedaleko od manifestacije, prostorijama Zajednice Talijana održat će se zanimljiva komedija. 

Osim Choco & Wine Festa u spomenutoj općini 15.veljače kreće jubilarni 10.Brtonigla Adventure trek koji predviđa orijentacijsku utrku podijeljenu u tri kategorije, koje se međusobno razlikuju po dužini staze i polaznoj točci. Fun & Run dužine 11 km startat će iz Brtonigle, dok Challenger koja uključuje stazu od 25 km kreće iz za sada tajnog mjesta na području Gornje Bujštine. Najzahtjevnija utrka, dugačka 40 km, nosi naziv Ultra i krenut će iz Slovenije. Za tu utrku bit će uspostavljen privremeni granični prijelaz isključivo za natjecatelje.