Pravilnom prehranom protiv migrene

Glavni okidači migrene su masna i teška hrana, čokolada i alkohol

Pravilna prehrana presudan je faktor u sprječavanju učestalog pojavljivanja okidača migrenskih napadaja, no oboljelima od migrene ponekad je teško pronaći kombinaciju namirnica koje će im pomoći u kreiranju idealnog jelovnika prilagođenog zadovoljenju nutritivnih potreba. Tim povodom je predstavljen poseban zimski jelovnik za oboljele od migrene kojeg su zajedno kreirale dr. sc. Marina Krpan, dopredsjednica udruge Migrena Hrvatska, i poznata hrvatska kuharica Lana Klingor Mihić, koja ujedno i sama boluje od migrene.

„Oboljeli od migrene imaju dokazan deficit na magneziju, vitaminu D, vitaminima B skupine i omega 3 masnim kiselinama. Kako bi nadoknadili deficit i pomogli organizmu da se bori protiv migrene svakako je preporučljivo konzumirati namirnice bogate tim nutrijentima. Masna i teška hrana, čokolada i alkohol glavni su okidači migrene. U periodu migrenskog napadaja svakako se preporučuje lagana hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama, magnezijem i vitaminima B skupine“, istaknula je Marina Krpan na predstavljanju jelovnika.

Prije točno godinu dana uspješno je osnovana Udruga Migrena i lansirana kampanja #pricajmoomigreni koja iza sebe na društvenim mrežama ima veliku zajednicu koja se svakodnevno podržava i međusobno pomaže u borbi protiv migrene. Pulsirajuće glavobolje nisu zaobišle ni našu poznatu mastercheficu Lanu Klingor Mihić koja svoje migrenske napadaje ‘njeguje’ pravilnim izborom namirnica.

„Danas smo pokazali kako jednostavno pripremljene namirnice, u obliku jelovnika za oboljele od migrene mogu pomoći u ublažavanju boli koje izaziva migrena. Ova jela su sastavni dio moje svakodnevne prehrane, te svakako preporučam oboljelima da isprobaju recepte“, rekla je Lana Klingor Mihić.

Od migrene u Hrvatskoj trenutno pati oko 400.000 ljudi koji u ovo predblagdansko doba mogu imati različite okidače za početak migrene – stres, (pre)toplo vrijeme za ovo doba godine, prekomjerno konzumiranje hrane i alkohola.

„Kako bismo podigli svijest o migreni, početkom godine pokrenuli smo web stranicu na kojoj svi zainteresirani mogu dobiti podrobnije informacije o ovoj bolesti. Želja nam je da se promijeni mišljenje da migrena nije samo bol već ozbiljna bolest za one koji pate od nje“, istaknula je Andreja Šantek iz tvrtke Novartis.