LA LISTE NAJBOLJI RESTORANI SVIJETA fantastični uspjeh dubrovačkog 360 i rovinjskog Montea

Na listi najboljih restorana svijeta prema izboru La Liste, kao uvjerljivo najbolji iz jugoistočnog dijela Europe,  s 88,5 bodova našao se 360 iz Dubrovnika. Fantastičan je to uspjeh, k tome i maksimalno transparentan jer osim profesionalnih ocjena La Lista uvažava i milijune kritika koje se restoranima dijele putem internetskih gastronomskih vodiča.

Kad je riječ o bližem okruženju, iza Dubrovčana se plasirala inače favorizirana Hiša Franko znamenite Ane Roš – očekuje se kako će i oni konačno dobiti Michelinovu oznaku kvalitete, najmanje jednu zvjezdicu – s 84 boda kao i ljubljanski Cubo s 83,5 bodova. Odličan je i plasman rovinjskog Montea s 83 boda koliko su  dobili i JB, ljubljansko gastronomsko carstvo Janeza Bratovža, potom DAM iz Nove Gorice kao i  Danilo iz Škofija Loke.

Za stvaranje poretka La Liste konzultiralo se 715 specijaliziranih vodiča iz 195 država te nevjerojatnih 57 milijuna ocjena korisnika. Prema mišljenju mnogih, upravo zbog uvažavanja mišljenja konzumenata, La Liste je najbolji i jedini do kraja relevantni vodič po najboljim restoranima svijeta.  Na saom su vrhu La Liste s po 99,5 bodova pariški Guy Savoy, zatim  Le Bernardin iz New Yorka, kao i dva japanska restorana – Ryugin i Sugalabo. Na Top10 su inače četiri japanska, tri francuska te po jedan restoran iz SAD, Španjolske i  Monaca.