Gastroadvent u Splitu

Oduvijek ispred svog vremena, bez obzira na sve prisutne prepreke, Split je prvenstveno zbog posebnih pojedinaca koji ga vole i strastveno rade svoj posao, bio i ostao pionir pozitivnih promjena. Specifičnost ove mediteranske školjke leži u biseru koji se skriva duboko u njenoj povijesti i tradiciji te hrabrosti istu donijeti na jedan nov i suvremen način na svjetlo dana. Tako obogaćena urbana i kulturna scena grada pridonosi i boljoj kvaliteti života iskačući iz ustaljenih normi.

Desetu godinu zaredom to polazi za rukom poznatoj splitskoj nutricionistici i dijetetičarki Olji Martinić čiji je projekt “Gastroadvent u Splitu” događaj svjetske razine,a događa se upravo u gradu pod Marjanom. Spoj gastronomije i nutricionizma znalački i sofisticirano koketira pružajući bezbrojne mogućnosti kako u turizmu tako i u svakodnevnom životu pojedinca.

Uvijek iznova učiti o blagodatima mediteranskih zdravih namirnica koje pomalo zaboravljene uskrsavaju u ovoj predivnoj priči.

Pod motom “mediteranska prehrana- naši tragovi” ove godine drugu adventsku svijeću upalili su radijski novinari u restoranu Chops Grill. Četiri crvene svijeće okruživao je bedem od bračkog kamena ukrašen dalmatinskim ružmarinom kao središnjom namirnicom ovogodišnjeg Gastroadventa.

Nakon paljenja svijeće i predstavljanja gostiju poput vinarije Kaštelanac uz čije smo vino Dobričić kao autohtonu dalmatinsku sortu i šoltansko ulje udruge Zlatna Šoltanka,koje nosi titulu svjetskog šampiona, kušali namirnice koje je za nas pripremio Chef Marko Đuraševići njegov tim. Blago koje nam stoji pred nosom ogoljeno i djevičanski čisto znalački i s ljubavlju odjeveno je u primamljivo svjetlucavo odijelo u kojem se možemo pojaviti i predstaviti i na kraljevskom dvoru. Piruleta od kozjeg sira, quinoa souffle u ružmarinovom ulju, bakalar konfitiran u mediteranskom bilju samo su neke od delicija koje bi zadovoljile i najizahtijevnija nepca, a mi smo ih imali čast kušati.

 

U svečanoj atmosferi kakva i priliči vremenu došašća, a nadasve imidžu Splitu ova originalna Božićna priča donosi svjetlo na ulice otvarajući širom prozore naših mogućnosti. Gastroadvent svojom originalnošću i toplinom briše granice te nas svih spaja na jedan jednostavan i human način koji je današnjem čovjeku prepoznatljiv i potreban. Upravo kako je adventski vijenac čvrsto vezan svijećama koje se pale svaki tjedan,tako i svi koji sudjeluju u ovom nesvakidašnjem projektu na čelu s dobrom dušom Oljom Martinić, čine neraskidivi vijenac dobrote, ljudskosti i želje da ovaj grad nadraste sebe i bude ono što i treba biti: vodeća mediteranska metropola. Gastroadvent pod pokroviteljstvom TZ grada Splita i TZ Splitsko-dalmatinske županije tako postaje kulturna baština s potpisom vizionarske i originalne ideje Olje Martinićkoja više nije samo njena većpripada gradu Splitu i svima koji taj grad vole i u njemu žive.

 

Pišu: Giuliano & Vedrana Dodig