GAULT&MILLAU I KOTANY – predblagdanska gastronomija sa ženskim potpisom

Kotányi Gourmet Klub bio je mjesto prave ženske predblagdanske čarolije. U organizaciji Kotányija i Gaullt&Millau Croatia, održala se kulinarska radionica pod nazivom Dame kuhaju.  Na radionici je najavljen izlazak gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2020, Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau Croatia, istaknula je da supripreme za treću dodjelu gastronomskih Oscara koja će se održati 3. ožujka, u punom jeku.

Lidija Drobac, direktorica Kotányija, naglasila je da joj je iznimno drago da su se upravo u ovom prostoru okupile tri cheficeimpresivnih biografija – Dragica Lukin, Floriana Ružić i Biljana Milina te uspješna vinarka Višnja Žugaj Zdjelarević.

Kvalitetni sastojci i začini, temelj su svake uspješne slastice i jela. Upripravci svojih gatronomskih kreacija,cheficesu tako koristile nove Kotányi začine: vaniliju bourbon, šećer s prirodnom aromom limuna, šećer s prirodnom aromom naranče te sjeckanu koricu limuna. Inovativni deserti upotpunjeni su Debic Culinaire – vrhnjem za kuhanje, Debic Stand&Overrun – vrhnjem za šlag, Debic Traditional butter – tradicionalni maslacem i Debic Roast&Fry – tekućim maslacem.

Dragica Lukin, vrhunska slastičarka sa zavidnom hrvatskom i svjetskom karijerom, u slastičarskom je svijetu postigla gotovo sve što se postići može. Članica je Hrvatske kulinarske akademije i predsjednica Hrvatskog saveza slastičara. Također je počasni član osam kuharskih federacija te vlasnica slastičarnice Villa Soši u središtu Umaga.  Da je ljubav  utkana u svaku njezinu slasticu, uvjerili su se i gosti ove kulinarske radionice koji su uživali u domaćem kruhu, kruhu s mediteranskim biljem, ukusnim kiflicama te heljdinom kruhu.

Floriana Ružić, chefica Gourmet Restorana San Rocco,tradicionalne istarske namirnice krumpir i ječam obogatila je bijelim tartufom i kreirala uistinu jedinstvenu gastronomsku deliciju. Svoje široko znanje stekla je učeći i radeći s poznatim kuharima Hrvatske, Slovenije i Italije gdje je pohađala brojne edukacije.

Floriana zajedno s članovima obitelj Fernetich, iz domaćih i dostupnih svježih namirnica, kreira poseban doživljaj okusa i mirisa zbog kojeg SanRocco iznova potvrđuje poziciju jednog od vodećih restorana u Istri.

Biljana Milina, chefica kuhinje i slastičarka Konobe Mate na Korčuli, na radionici se predstavila s moussom od bijele čokolade i lovorike koji je oduševio sve prisutne. Ljubav prema slatkim delicijama Biljana duguje majci i baki, ali i korčulanskom nasljeđu pripreme slastica.

Zahvaljujući fantastičnoj kreativnosti, odvažnosti pri korištenju aromatičnog bilja u svojim slatkim kreacijama, a prije svega velikoj ljubavi prema svom poslu, Biljana Milina zasluženo nosi Trofej chef slastičar Gault&Millau Croatia 2019.

Vrhunska gastronomija ide ruku pod ruku s ukusnim vinima, a za taj se dio pobrinula vinarka Višnja Žugaj Zdjelarević. Ova inženjerka agronomije zajedno s obitelji vodi vinariju Zdjelarević. Uz to, osnivačica je i vlasnica Vinoteke Vinoretum kojoj je cilj tržištu približiti visoko kvalitetna Hrvatska vina proizvedena u manjim serijama. U njezinoj se vinoteci često odvijaju edukativne vinske probe kroz koje se Hrvatska predstavlja kao vinorodna zemlja. Vina Zdjelarević iz serije„Z light“ savršeno su upotpunila zanimljivu gastronomsku priču. Ovu seriju čine izrazito lagana vina s nižim postotkom alkohola, prikladna za dnevnu konzumaciju. To su mlada jednogodišnja vina koja karakteriziraju naglašeno nježne, primarno cvjetne i voćne arome te izrazita lakoća pitkosti. Ukusni predstavnici „Z light“ serije su: Z -Light Žlahtina  Malvazija 2018, Grof Grasecco/ No.vintage te Grof Classic Muscatino/ No.vintage.

Kotányi Gourmet Klub Savskoj 116, jedinstven prostor namijenjen razmjeni iskustava i znanja, i ovog je puta okupio sve one koji u učenju i vrhunskoj gastronomiji, uvijek pronalaze zadovoljstvo.