PRVI HRVATSKI SVEUČILIŠNI UDŽBENIK ZA VINARSTVO silno bogata HR vinska slika

„Ovaj udžbenik predstavlja abecedu tehnologije proizvodnje vina i uvjeren sam da će, uz naše studente, znanstvenike i stručnjake, biti nezaobilazno štivo i vinarima kojima je proizvodnja vina izvor egzistencije i koji su svjesni da ovu tehnološki iznimno složenu proizvodnju nije moguće razvijati bez implementacije znanja, inovacija i najnovijih tehnoloških dostignuća“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na promociji prvoga sveučilišnog udžbenika na hrvatskom jeziku Vinarstvo, autorice Stanislave Herjavec

Naglasio je da Hrvatska ima veliko bogatstvo vinskih sorti, samo autohtonih više od 120, te da je to dio našega identiteta. „Zato nam je u HGK želja da pod jedinstvenim zaštićenim brandom Vina Croatia – vina mosaica, koji je otisnut i na poleđini ove knjige, cijelu Hrvatsku brendiramo kao zemlju vina. Da naša Istra, Dalmacija, Slavonija i Središnja Hrvatska postanu perjanice enološke i gastronomske ponude, kako je slučaj s Bordeauxom u Francuskoj ili Toscanom u Italiji, te da turisti koji dolaze kod nas tragajući za autentičnim doživljajem upravo konzumacijom vrhunskih vina i gastronomije upoznaju svu ljepotu načina života i mentaliteta te našu bogatu tradiciju i kulturu“, poručio je Kovačević. 

Autorica knjige zahvalila je svima koji su joj pomogli u stvaranju knjige za koju se nada da će biti putokaz novim generacijama. „Tijekom cijele svoje karijere u visokom obrazovanju vodila sam se poslovicom da nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati.  Vino je za mene jedan čaroban svijet i žao mi je što ne mogu do kraja spoznati njegovu ljepotu“, kazala je Herjavec, dodavši da moramo čuvati stare tehnologije, ali i pratiti moderne trendove u proizvodnji vina.

Prodekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Ivica Kisić izjavio je da je ova knjiga važna za popularizaciju znanosti, osobito agronomske struke. „Riječ je o pravoj poslastici za svakog čitatelja – od studenta, preko vinara, do vinskih entuzijasta – svi oni u njoj mogu pronaći nešto za sebe. Kažu da je sudbina ovakvih stručnih knjiga da ih svi hvale, a nitko ne čita. Uvjeren sam da će ovo biti iznimka i knjiga koju će svi čitati“, kazao je Kisić.

Dejan Škrbić, direktor nakladnog zavoda Globus koji je izdao knjigu, objasnio je da je riječ o djelu koje nije nastalo odjednom, već iza njega stoji mnogo godina rada i znanstvenih istraživanja primijenjenih u proizvodnji. „Posebno nas raduje što na stotu obljetnicu Agronomskog fakulteta imamo čast predstaviti ovaj udžbenik“, rekao je Škrbić. 

Jedan od recenzenata knjige, agronomski stručnjak Nikola Mirošević, istaknuo je da je riječ o izvornom uratku složenom od 13 poglavlja koja lakoćom uvode čitatelja u problematiku proizvodnje vina. „Knjiga je pisana u skladu s programom koji se izvodi na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i srodnim sveučilištima, pridržavajući se visokih metodoloških i didaktičkih standarda. Vrlo će dobro poslužiti studentima, ali i kao neizbježno štivo stručnjaka i enologa u svim vinarijama. Posebno je izvrsna osnova za mlađe istraživače koji će neprekidno pratiti inovacije u vinarstvu i tako obogaćivati spoznaje novih naraštaja“, zaključio je Mirošević. 

Udžbenik Vinarstvo sadrži temeljna znanja iz područja enologije, enokemije (koautorica Luna Maslov Bandić), enomikrobiologije, enotehnologije i senzornog vrednovanja kvalitete vina, kao  i opis organoleptičnih svojstava autohtonih i introduciranih bijelih i crnih vinskih sorti. Knjiga će biti koristan izvor općeprihvaćenih i novih suvremenih znanja za brojne enologe u našim vinarijama, ali i za proizvođače.