GANEUM – oduševio zaljubljenike u sireve i orange vina

Jučerašnja revija i blind tasting orange vina još jednom su dokazali kako Kvarner ima publiku za velika događanja. 45 sommeliera i zaljubljenika u vino na slijepo je kušalo 7 orange vina u društvu vrhunskih sireva iz Italije i Francuske. Razmjenjivali su se dojmovi i vodile rasprave o istima.

Moramo reći kako tih 45 ljudi zaista možemo nazvati sretnicima jer u Ganeumu se ovaj događaj rasprodao doslovno preko noći.

Bila je to revija sjajnih etiketa, pod stručnim vodstvom Krešimira Kožića  i Manuele Maras. Ovakva vina u Hrvatskoj rijetko gdje imamo prilike kušati, stoga nije čudno što su izazvali iskreno oduševljenje publike. Tri sata nadmetanja orange velikana, sedam u potpunosti različitih stilova i priča rezultirali su dojmom koji ostavlja trag. Zaista sjajno!

Moramo spomenuti kako smo na ovom blind tastingu tražili pobjednika. Oslanjanjem samo na svoja osjetila dovodi do ocjenjivanja bez predrasude, a za to su vam potrebni papir i olovka za ocjenjivanje i opisivanje svakog velikana. Takvo ocjenjivanje na kraju večeri donijelo je pobjednika.

Ne zavaravajmo se, bila je to tijesna borba i teška odluka za svakog kušača, ali moramo reći kako je Tomac Rajnski Rizling Amfora 2011 ovoga puta uvjerljivo pobijedio svakog protivnika.

I možda najbolji dio ove priče leži upravo u tome, kako jedino radom i druženjem s 45 istinskih zaljubljenika u ovu sjajnu materiju možemo dobili pobjednika na bazi glasa naroda, a to je upravo ono što nam posljednjih godina kronično nedostaje na hrvatskoj vinskoj sceni. Brojne kritike i ocjenjivanja od strane stručnih kritičara, učestalo izdvajanje pojedinaca ne čini vina velikima. Velika vina su ona koja krajnji konzumenti kušaju s osmijehom na licima. To su ona vina kojima će se vračati i uvijek iznova naručivati.

S druge strane, ne možemo ne spomenuti fantastičnu selekciju sireva iz Italije i Francuske u čijem se mirisu Ganeum doslovno kupao.

Uz Francusku koja se nekako najčešće smatra zemljom sireva, rijetko još koja zemlja osim Italije može ponijeti tu titulu. Pecorino, Parmigiano Reggiano, Mozzarella, Caciocavallo, Gorgonzola, Taleggio…

Prestat ćemo nabrajati, ovdje riječi postaju suvišne. Vrijeme je da galerija slika govori sama za sebe.

Photo: Robert Pichler