WORLD CHEESE AWARD miješani sir u orahovom lišću sirane Špin najbolji na svijetu

Super zlato, zlato, srebro i tri bronce istarskim sirevima Špin na natjecanju World cheese awards u Bergamu

 

Istarski proizvođač vina, ulja i sireva Agrolaguna osvojio je čak šest nagrada na prestižnom natjecanju World cheese awards u Bergamu u Italiji. Miješanom siru u orahovom lišću pripalo je super zlato te je ušao u kategoriju najboljih sireva na svijetu – Major Winners. Gran Istriano osvojio je zlato, Istarski mladi sir srebro, a brončanu medalju dobili su Istarski ovčji sir, Istarski kravlji sir i Istarski miješani sir. 

Uspjeh je tim veći što se radi o natjecanju koje tri desetljeća okuplja sirare, obožavatelje sira i svjetski priznate stručnjake. Na natjecanju su se mogli kušati sirevi iz čak 42 zemlje, sa šest kontinenata. Na ovogodišnjem je izdanju u Bergamu predstavljeno rekordnih 3.804 sireva koje je ocjenjivalo 260 stručnjaka iz 35 zemalja. Brojni renomirani znalci pažljivo su kušali sireve ocjenjujući pritom, ne samo njihove tehničke karakteristike, već je posebna pozornost bila na skladnom okusu sireva. 

 Posebno nas raduje što se s ovog prestižnog natjecanja vraćamo s čak šest medalja. Iznimno smo ponosni na miješani sir u orahovom lišću koji je ušao u kategoriju najboljih sireva na svijetu. Ovo priznanje je velika nagrada za sve uključene u proizvodni proces i dokaz kako se naporan rad uvijek na kraju isplati. Kontinuiranim ulaganjima i učenjem nastavljamo i dalje razvijati sve naše proizvode, a sigurni smo kako će ovakve nagrade prepoznati i naši kupci, istaknuo je tehnolog u sirani Špin Krunoslav Salaj. 

Brojna priznanja koja nastavljaju pristizati u Agrolagunin pogon nagrada su za veliki trud i rad koji vrsni profesionalci u kompaniji ulažu kako bi kontinuirano podizali kvalitetu proizvoda. To dokazuju priznanja koja stižu s različitih strana svijeta. Samo tijekom posljednjeg mjeseca Agrolagunini proizvodi sudjelovali su na dva svjetska natjecanja u kvaliteti sira. Prvo je bilo Global cheese awards u Engleskoj. Na tom natjecanju su sirevi Špin osvojili dvije medalje i jednu oznaku Highly commended. Broncom su se okitili Grana Istriano i Sir s tartufima, dok je Miješani sir u orahovom lišću dobio oznaku Highly commended.

Sirevi Špin proizvode se isključivo od svježeg mlijeka čiju kvalitetu kontinuirano nadzire tim Agrolaguninih stručnjaka. U fokusu je tradicionalni način proizvodnje. To znači da se mlijeku ne oduzima masnoća i ne rade nikakve korekcije aditivima tako da su sirevi uvijek jedinstvenog okusa. Uvažavanje izvornosti glavno je pravilo u proizvodnji, dok tehnologija i moderna saznanja samo olakšavaju proces proizvodnje. Sirana Špin nalazi se na istoimenoj lokaciji Stancija Špin u Taru, a udaljena je samo 10 minuta vožnje od Poreča.

Osim nagrađenih sireva u ponudi sirane Špin nalaze se i kravlji sir odležan u vinu teran, kravlji sir s tartufima te neizostavne kravlja i ovčja skuta.