3. HEDONIST BEVANDA GALA VEČERA Bratovž dirigirao kvarnersko-istarskom simfonijom

Ima događaja koji se kao značajni bilježe i zbog toga da bi se sačuvali za povijest. I baš tako treba učiniti s gala večerom koja je u opatijskom restoranu Bevanda bila dio 3. izdanja Hedonist festivala, jedne od najznačajnijih priredbi hrvatske eno, sve više i gasto scene, a koja je okupila fantastične chefove i vinare.

Konkretno, za skoro stotinu posjetitelja, što je Bevandin sommelier i promotor Klaudio Jurčić definirao kao jedno od u tom restoranu najvećih okupljanja takvog tipa, dakle klasična večera ne “chatering promenada”,  kuhali su domaćin, Bevandin chef Konrad Vulić kojem su suportirali kvarnerske veličine – Deni Srdoč iz Drage di Lovrana kao i Robert Benzia iz lovranskog Ganeuma.

Ono što je pak u velikoj mjeri također zaslužno da bi se događanju od petka 25. listopada 2019. godine dalo upravo povijesni značaj bili su gosti – fenomenalna slastičarka Petra Jelenić koja nakon Zagreba, Dubrovnika ili Dubaija sada osmišljava  slatku listu najluksuznijeg hrvatskog hotela, rovinjskog Parka kao i Janez Bratovž, apsolutna vertikala svjetske kuharske scene, osoba koja je nakon rada u nekoliko restorana od kojih su pojedini i s tri Michelina, danas vlasnik ljubljanskog JB-a, po mnogima jednog od najboljih europskih restorana.

Sama menu lista imala je kvarnerski riblji uvod, istina u Vulićevom slučaju i s dominantnim japanskim utjecajem.

Deni Srdoč se pak u svom stilu, u svijetlu svoje kuharske filozofije, držao svog akvatorija – kroket od kozice i lignji kojem su pomalo neobično, ali jako pristalo društvo činile – prave, domaće buče sa spicy realizacijom.

Drugi dio je bio – oda jeseni. Benzia se držao svog lovranskog zaleđa jer su maruni davali drugačiji, osebujni touch rižotu od goveđeg repa, tikve i likviricije.

 

I onda najsnažniji dio večere, jelo koje je Bratovž nazvao jednostavno: Goveđi jezik. Na tanjuru u konačnici vrlo jednostavna, ali itekako kompleksna kombinacija pirea od krumpira s kojim su se upotpunjavali kako masline, tako i koraba.

Petra Jelenić je kestenima koje je odabrala kao temu svog deserta svježinu osigurala s vrlo zanimljivim želeom od drijenka.

Pa opet povijest: Kabola, Matošević, Galić, Clai i Kozlović, pojačani s talijanskim gostom Campi del Bosco i njihovim JK69. Lagani uvod – pjenušac Kabola Brut Re, potom 69 da bi se s Matoševićevom Grimaldom, malvazijom iz 2017. godine već došlo u zonu snažnijih vinskih naglasaka. Galićev se Chardonay, također ozbiljni, godište 2017, jer je najprije odležao godinu u bačvi da bi se potom pojavio na tržištu, upotpunio s rižotom od maruna dok je fantastični vrhunac dosegnut s Claijevim crnim Ottocentom! Slatko za kraj, Kozlović i njegov muškat koji uz naglašenu slatkoću, što i jeste karakteristika muškata, nikad ne zaboravlja ni na – svježinu.

Povijest. Apsolutno, tim više što su se okupljenim gostima osobno obratili svi kuhari, i to na jedan posebno šarmantan način kad je riječ o Bratovžu, dva vinara – Clai i Kabola kao i predstavnici ostalih vinskih kuća.

Snimio: Robert Pichler