13. SAJAM PRŠUTA U TINJANU pali svi rekordi, konačno u cijelosti autohtoni šampion

Pobjednik Moreno Mekiš sam uzgaja svinje za svoje pršute

S posjetom većom od 25 tisuća ljudi, s pršutima koji su u cijelosti osvojili zlatne i srebrne medalje, nije jedan nije bio za broncu a zlato je osvojilo čak 38 pršuta, završio je 13. sajam pršuta u Tinjanu. Sudeći oprema broju posjetitelja i mjestima njihovog dolaska radi se o uistinu jednoj od najboljih istarskih priredbi ovakve vrste. Naprosto je nevjerojatno koliko se u Tinjanu podudaraju masovnost i – kvaliteta. Ipak, ono što najviše veseli, a zna često biti meta brojnih prijepora, činjenica je da konačno šampionom proglašen pršut koji se u cijelosti proizvodi u – Istri. Nije dakle riječ o svinji i mesu uzgojenom u nekim drugim, istina propisima dozvoljenim dijelovima Hrvatske, nego baš u Istri što i jeste pravo mjerilo autohtonosti. Pobjednik je Moreno Mekiš iz istoimenog mjesta nedaleko Vižinade koji ima omanju farmu svinja s kojih dolaze – vrhunski pršuti. Sve je pod kontrolom, svinje se hrane isključivo domaćom hranom, baš kao što se to nekad činilo, baš onako kako je i nastao – istarski pršut kojem i Tinjan ima zahvaliti sviju slavu!

Sajam je dakle pohodilo 43 izlagača, prednjačili su Istrijani, ali nije nedostajalo ji drniških te dalmatinskih izlagača koji u pravilu tvrde kako je tinjanska smotra i njima bila podstrek da svoju proizvodnju maksimalno podrede kvaliteti. Došli su izlagači i s Krka, iz Slovenije, Austrije pa i Mađarske kao i, što se ne tako davno činilo nevjerojatnim – slavonski proizvođači pršuta. Očito, što kazuju i podaci o time kako svojom proizvodnjom zadovoljavamo svega polovinu potražnje, kako u proizvodnji pršuta svoju egzistenciju vide i oni koji ih do sada tradicijski nisu proizvodili. Kao i prijašnjih godina španjolska “pata negra” bila je silno prodavana iako je cijena kilograma njezinog čistog pršuta viša od tisuću kuna!

Trodnevni sajam koji je u petak otvorio ministar turizma Gari Cappelli imao je i niz popratnih manifestacija. Drugu godinu za redom bila je organizirana vođena degustacija, bilo je i “lova na pršut”, a golemo zanimanje je izazvao i fotografski konkurs na kojem je pobijedila, a i mi smo ju kao posebno zanimljivu istaknuli u uvodu ovog članka, fotografija  Anje Hula, istaknute poslovne žene iz vodnjanske  uspješne informatičke tvrtke Infobip.