ŠKOTSKI VREMENSKI STROJ SLETIO NA ZRINJEVAC

Po drugi put whisky curi Zagrebom, ovaj put na još podatnijem mjestu. Whisky Leaks, curi whisky postaje vrlo zanimljiva gradska radicija. Svoju novu, a vjerojatno trajnu adresu WL utemeljitelja Zlatka Ivkića, dobio je na Zrinjevcu u hotelu Palace.

To je, naime, novo odredište poklonika ovog pića: velike staklene vitrine koje rese kavanu hotela načičkane su jedinstvenom kolekcijom vrhunskih whiskyja. Kao što dobri restorani imaju podrobno ispisanu opsežnu vinsku kartu, takva je po novome karta whiskyja u Palaceu.

Dokaz posvećenosti mitskom škotskom piću je dovođenje jednog od najvećih znalaca whiskyja uopće Angusa Macrailda na upravo održani WL2. Angusa često krste kao Angus McWhisky. Njega je, pak, u škotskoj destileriji još kao mladca upoznao Tomislav Ruszkowsky i bila je to alkofilska ljubav na prvi pogled. Angus nam je predstavio svoju paradnu disciplinu destilate otoka Islaya, Sedam rijetkih vremešnih boca dovelo nas je u finalu do ekstaze. No prije nego što zbrzam do samog konca nekoliko riječi o diskusiji koja se vodila tijekom kušanja.

Naime sada više ne propuštam prigodu da se u Zagrebu pravim važan prigodom vrhunskih prezentacija whiskyja. Dolazim u pratnji svog “kućnog Škota”, zeta. Mike Neill me u svom rodnom Edinburghu uveo u predivan klub, The Scotch Malt Whisky Society u kojem sam ubrzano stekao pregled odabranih divota ova scene.

Mike i Angus brzo su se zbližili u odavanju počasti velikoj tradiciji Islay whiskyja koja nažalost ima i obvezni dio žalopojki za dobrim starim vremenima. Komercijalizacija whiskyja nije zaobišla ni ovu kultnu destinaciju. Crowd pleasing, dodvoravanje masi unuformiralo je nekada šaroliku i prepoznatljivu priču stilova svake pojedine destilerije. Posljedice planetarne uravnilovke potresle su čak i Islay.

Slično se dogodilo na globalnoj pivskoj sceni, a odgovor je fantastična craft beer revolucija koja je žeštinom zaprepastila svijet. U posljedicam njezinog blagotvornog učinka danas uživamo.

Zašto se nije dogodio craft whisky prevrat bila je tema koju su u Palaceu načeli Angus i Mike. Craft beer je moguć, čak se i nazire, ustvrdio je Angus s vrlo jasnim odgovor. Nužno je ulaganje od 10 milijuna funti, no ono nije dovoljno. Nužno je i veliko strpljenje koje ulagače dijeli od prvih zarada.

Veličanstvenih Sedam s Islaya bio je, naravno, senzacionalan Angusov odabir za WL2. Posvećenje jedinstvenom otoku i njegovim izvornim vrijednostima ne može priličiti bilo tko. Angusova strast i upornost, potraga za rijetkostima na specijaliziranim aukcijama, omogućila  su mu da nam upriliči neposredan aromatični vremeplov opojnog djelovanja. Prošle je subote, 13. listopada mali je Zagreb bio velika whisky metropola.

Piše: Rene Bakalović