ORANGE RAIN – Orange Wine Fever

Više sile su se naljutile na Krešu Kožića i njegovu poslovnu partnericu Manuelu Maras. Žestoki je pljusak 23. rujna popodne zalio terase glasovite zagrebačke vinske scene Cheese bara. K & M pozvali su svoje znalce, prijatelje i kolege iz struke na zajedničko kušanje, procjenjivanje i komentiranje takozvanih orange vina hrvatskoga porijekla: Orange Wine Fever. Kao da orange vina nisu sama po sebi dovoljno provokativna, počevši od kontroverznog imena, Krešo se odlučio na slijepo kušanje šest vina uz odgovarajuću dobrodošlicu u čaši, Tomčevog pjenušca iz amfore. (Jedan od jakih argumenata protivnika narančastog vinskog vala jest da ekstremne maceracije i specifična odležavanja odvlače orange vina od sortnosti grožđa).
Ozbiljna preporuka Decantera navela je Krešu, između ostalog, da ovim cuveeom chardonnaya i starih plešivičkih sorti otpočne narančastu paradu.
Kušačima je redom skrovito poslužena:
Oya Noya Debit 2017. Ante Sladića
Sveti Jakov Malvazija 2016. Clai
Amfora Malvazija 2016. Kabola
Crveni Veltlinec 2005. Šember
Rajnski Rizling 2011. Šember Amfora Traminac 2017. Tomac.

Chef Marin Rendić poslao je male zalogaje, a Jure Tomič čak je preskočio obližnju granicu i prkoseći kiši došao je sam pripremiti fantastičnu paštu u s kremastim umakom u koji je između ostalog utopio primjereno narančaste cvjetove tikvica.
U ocjenjivanju najbolje je prošao Crveni Veltlinec obitelji Šember, u kojem nažalost poklonici više ne mogu uživati jer smo ga – popili pa su zalihe presušile. Razlika u ocijenjenim vinima vrlo je mala, a Krešo je zamjetio zanimljive razlike između blogera, sommeliera i amaterskih vinoljubaca, no te pojedinosti, kad je raspoložen, obrazlaže u četiri oka.

Ja sam, pak, veliki poklonik narančastih vina, osobito slovenskih majstora i kušao sam ih veliki broj zahvaljujući Narančastom Mesiji Mladenu Šogoriću. No ovom sam prigodom pomagao oko posluživanja kako bih prikrio osobni kukavičluk i strah da neću prepoznati niti jednog vinara niti vino. No i mnogi nazočni priznali su kako je slijepo kušanje veliki izazov putnicima namjernicima kroz teško prohodne narančaste staze i puteljke.
Piše: Rene Bakalović