GLOBAL CHEESE AWARDS Paškoj sirani zlato za Paški sir

Još jedna lijepa medalja stiže iz Engleske. Paška sirana osvojila je zlato za svoj Paški sir na najstarijem natjecanju u Velikoj Britaniji, u Somersetu koji se održava svake godine, a prvi puta je održano 1861. Godine.

„Ponovno smo dobili  zlatnu medalju za naš Paški sir u istoj kategoriji-Sheep milk speciality cheese, kao i 2017. godine. Znači, zlatnu medalju smo dobili u kategoriji specijalnih ovčjih sireva. I ove godine je sir vrhunski što je potvrđeno ovom nagradom, a uzorak smo uzeli s police. Naravno da smo vizualno izabrali dva uzorka koja smo poslali na ocjenjivanje, ali takvih kao ovaj Paški sir koji je dobio nagradu, možete naći na policama trgovačkih lanaca“ 

Global Cheese Awards u  Somersetu  je jedno od najstarijih i najcijenjenijih ocijenjivanja  sireva. Na njemu se okupljaju proizvođači sira svih veličina i sa svih krajeva svijeta. Na Global Cheese Awardsu se omogućuje proizvođačima da pokažu ono najbolje i najnovije što su proizveli.  Od hrvatskih proizvođača sireva, koliko se doznaje, još je Agrolaguna za svoje sireve dobila dvije brončane u dvije kategorije.

Paška sirana je 2017. godine također na na Global Cheese Awards u Somersetu dobila zlatne medalje u dvije kategorije. Pobjednik je bila u kategoriji  kao najbolji ovčji sir i u kategoriji Best in category koja je uključivala sve ovčje sireve na natjecanju, prestignuvši time i popularni manchego iz Španjolske i pecorino iz Italije. 

Na Global Cheese Awards u  Somersetu, na ocijenjivanje pristigne između 1.100 i 1.500 sireva iz čitavog svijeta. Nakon ocijenjivanja za trgovce i stručnjake se održavaju degustacije nagrađenih sireva, što je tradicija ovog ocijenjivanja. Paška sirana je i u studenome 2016. godine dobila jedno vrlo značajno priznanje, kada je Paški sir proglašen najboljim sirom Srednje i Istočne Europe na World Cheese Awards natjecanju u španjolskom gradu San Sebastianu. Tamo su osvojili nagradu Super Gold za Paški sir.