EKIPA “AXOPAR” ulovila rekordnu tunu od gotovo 200 kg

  Sat i pol borbe bilo je potrebno hrvatskoj ekipi „Axopar“ pod vodstvom kapetana Valentina Harašića da izvuče tunu tešku 198,75 kilograma koja im je nakon prvog dana petog TunIstra – Offshore World Challenge Poreč 2019 donijela vodeću poziciju. Riječ je o rekordnoj tuni ulovljenoj tijekom dosadašnjih pet izdanja turnira. Ova impresivna kraljica mora duga je 231 cm, a prema procjenama stručnjaka, stara je najmanje 17 godina.

Drugo mjesto nakon prvog natjecateljskog dana zauzela je talijanska ekipa „Presidente Masterfish“, koja je pod vodstvom kapetana Giorgia Mure izvukla ništa manje impresivnu tunu od 146,75 kilograma.

Treće mjesto pak pripalo je talijanskoj ekipi „Fiuri“ koja je ulovila dvije tune, od kojih je na brod izvučena ona teška 47,10 kilograma, dok je druga puštena.

Ovako bogat ulov nakon prvog dana natjecanja dokaz je brojnosti populacije plavoperajne tune uz zapadnu obalu Istre. Naime, tijekom ukupno osam sati ribolova zabilježeno je 26 zagriza mamca. Ulovljeno je ukupno 14 riba, od kojih je na brodove izvučeno devet tuna koje su nakon sudačkog pregleda snimki i utvrđivanja regularnosti ulova, vagane na porečkoj rivi pred brojim Porečanima i turistima.

Pušteno je ukupno pet riba čiji je ulov priznat, ali su prema catch&releaseprincipu neozlijeđene puštene u more. Jedna riba je puštena, ali ulov nije priznat zbog isteka vremena za lov. Također, pušten je i jedan ulovljeni morski pas lisica. Ukupno devet riba je otpalo s udice. Pritom posebno valja istaknuti ekipu „Lolita“ kojoj je tuna nakon više od četiri sata borbe otpala s udice.

Prema pravilima najvećeg big game natjecanja na Jadranu, boduju se samo tune teže od 40 kilograma koje se i smiju izvaditi iz mora unutar kvote koju propisuje Ministarstvo poljoprivrede.  Također, svaki je ulov potrebno dokumentirati videosnimkom na temelju koje suci dodjeljuju bodove ako utvrde da je ulov regularan.

Slijede nam još dva ribolovna dana nakon kojih ćemo saznati pobjednika petog TunIstra – Offshore World Challengea Poreč 2019, a vrhunac natjecanja bit će završno vaganje i svečana ceremonija zatvaranja na porečkoj rivi u subotu u 20:30 sati.

 

Službeno otvoren Tunalicious Street Food Festival

 Tjedan posvećen kraljici Jadrana dodatno će upotpuniti gastronomska manifestacija koja sve do subote, 7. rujna, na porečku rivu donosi raznovrsne specijalitete od svježe tune te druge morske poslastice u kojima će moći uživati svi posjetitelji. Ovogodišnja ponuda je nikad bogatija. Bit će tu tuna steak s emulzijom od limete i maslinovog ulja, ražnjići od lignji i kozica, bruschette od tune, cubetti od tune na salatini, tuna tacosi, tuna wrapovi, tuna ćevapčići i mnogi drugi ukusni zalogaji. Svi oni koji vole slastice, svoj će kutak zasigurno pronaći u Sweet Bites Baru, dok će oni skloniji dobroj kapljici uživati u Wine & Cheese Barus ponudom domaćih istarskih vina i sireva, a ljubitelje gin tonica posebno će razveseliti ponuda u Gin Baru.

Osim morskih delicija i napetog turnira Poreč je ovaj tjedan i mjesto izvrsne zabave. Publiku je nakon atraktivnog vaganja dnevnih ulova rasplesao zagrebački sastav The A!, dok će se u petak, 6. rujna, svi okupljeni zabavljati uz rabački bend Side Effects. Kao šećer na kraju, u subotu na pozornicu na rivi stižu grupe Pavel i Silente. „Autentično osrednji“, „Čuvaj me“ i „Zbog tebe“ neki su od hitova kojima će Pavel obradovati domaćine i goste Poreča, dok će potom Silente svojom „Tercom na tišinu“, „Morskim ljudima, morskim ženama“ i „Čudnom ili čudesnom“ dodatno zagrijati publiku. Dobra atmosfera na TunIstri zajamčena je svim posjetiteljima.

 

Photo: Manuel Paljuh