DENIZ ZEMBO U NOVOJ VELIKOJ ULOZI chef KEYQ+ velikog europskog gastro projekta

Svjetskim putnicima poznato je da će najbolje upoznati mjesto u koje su doputovali šetnjom po lokalnim tržnicama. Miješanje kultura, namirnica i mirisa, lokalne i druge gastronomije, to je ono nešto što svaki turist doživi kad kroči na tržnicu. Trendovi u svijetu su također posebne edukativne kuhinje koje omogućuju da posjetitelj stupi u kontakt ne samo s gotovom, serviranom gastronomijom, već i s lokalnim proizvođačima namirnica. To će najbolje doživjeti šetnjom i kupnjom proizvoda na zelenoj tržnici, u ribarnici ili mesnici, a zatim kuhanjem istih ili praćenjem chefa u edukativnoj kuhinji do same degustacije pripremljenih jela. Upravo je to jedan od ciljeva da se razvije i na 1. katu pulske centralne tržnice. A prvi uvijet – edukativna kuhinja, je kroz ovaj projekt i realiziran.


Upravo je zato nedavno u Komunalnoj palači u Puli održano posebno predstavljanje potencijalnim korisnicima edukacijske kuhinje nastale u sklopu EU projekta KeyQ+. Predstavljanje edukacijske kuhinje KEYQ+ GASTRO PUNKT, održano je u organizaciji Tržnic Pula, Grada Pule i AZRRI – Agencije za ruralni razvoj Istre. Opisan je proces nastanka edukacijske kuhinje – od ideje do realizacije te njenih mogućnosti i potencijala.

 

Za ovu prigodu chef u KeyQ+ Gastro Punktu bio je Deniz Zembo koji je pravi virtuoz u kuhinji stvarajući jela ugodna oku i nepcu. Europski projekt KEYQ+, financiran je iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V A Italija-Hrvatska 2014. – 2020., čiji je cilj obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja novim turističkim proizvodom temeljenog na zajedničkoj kulturnoj, te posebice kulinarskoj baštini. Grad Pula-Pola partner je na projektu uz Tržnicu  Pula, a Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. vodeći je partner te na istom surađuju s 9 hrvatsko-talijanskim partnera. Projekt KeyQ+ odobren je na prvom pozivu za financiranje Programa suradnje Italija-Hrvatska, vrsta poziva Standard+, koja uključuje kapitalizaciju projekata suradnje financiranih u razdoblju 2007.-2013. godine. KeyQ+ kapitalizacija je projekta Key Q financiranog putem Programa suradnje IPA ADRIATIC u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre gdje se u svrhu valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre, posljednje tri godine uspješno provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika.
U sklopu projekta pilotirati će se povećanje atraktivnosti i valorizacija povijesnih kulturnih građevina i područja, Tržnica u Puli iz razdoblja Austrougarske monarhije i u Trstu povijesna zgrada pod nazivom „Brod slobode“ koji je skrenuo na istok“ sagrađenu 1950. godine. U dvjema zgradama postavit će se i opremiti profesionalne didaktičke kuhinje gdje će ekspertni chefovi izvoditi inovativne radionice i cooking show koncepte s ciljem privlačenja više turista i lokalnih stanovnika, te koje će na zanimljiv i poučan način promovirati tradiciju, povijest, kulturu i gastronomiju KeyQ+ područja.