VELIKA BERBA 2011 izronila iz mora

Iločki podrumi izronili su svoju Graševinu Veliku berbu 2011, koja je zadnjih godinu dana dodatno dozrijevala u uvali Ike na sjevernom Jadranu, na mjestu gdje izvire vrulja , iliti vruja.

Iločki podrumi izronili su kavez s vinom odležanim pod morem na dubini od 20 metara na rubu podmorskog izvora slatke vode odnosno vruje, koja su tu položena prije godinu dana na dodatno odležavanje i dozrijevanje.

Svega 1100 butelja vjerojatno najbolje Graševine ovog stoljeća, kako ističu iz Iločkih podruma, u izvedbi jedinstvenog terroira Principovac, glavne enologinje Vere Zima i Starog podruma iz 1450., dodatno je od 5. kolovoza 2018. do 3. kolovoza 2019. dozrijevalo u Jadranskom moru, na mjestu gdje izvire vruja, smještena u uvali Ike, starog ribarskog mjesta pored Opatije, koja predstavlja potopljeni speleološki objekt na 22 metra dubine s konstantom temperaturom od 7°C.

“Vino je intenzivne žute boje sa zlatnim odsjajima. Na nosu sortno prepoznatljivo, izražajne mineralnosti i kompleksnosti s naglašenom voćnosti. U okusu raskošno, elegantno s gorkasto-slatkim, mekim i unikatnim završetkom diskretnog dodira Jadrana. Utjecaj soli i valova osjetan isključivo na čepu, dok je ples maestrala, tramontane, bure i juga na buteljama kreirao jedinstveni zapis s morskih i „vrujskih“ dubina” ističu iz Iločkih podruma.

Zanimljiva turistička priča i avantura Iločkih podruma, koja sasvim sigurno ima dugačku listu čekanja za degustaciju ove jedinstvene graševine koja nosi pečat morskih i vrujskih dubina.

No tu čast imati će samo mali broj ljudi, pošto je ove “morske” graševine proizvedeno u limitiranoj seriji od 1100 butelja.