SAKE – JAPANSKI ŽIVOTNI ELIKSIR

2.Kolovoza 2019. održana je još jedna vrhunska radionica u Aminess Maestral Hotelu u Novigradu u organizaciji tvrtke Suwine.

Sake Sommelier Suwi Zlatić odveo je polaznike radionice na putovanje kroz čašu u zemlju izlazećeg sunca. Sake je samo riječ za alkohol u Japanu,  ali daleko više od običnog alkoholnog pića. Da li ste znali da je Sake najčišće fermentirano alkoholno piće na svijetu. Sastoji se samo od riže, vode i „Koji“ (bakterije za pretvaranje škroba u šećer). Trajnost Sakea postiže se samo pasterizacijom bez dodatka ikakavih adiditiva.

Japanci vide u Sakeu jednu vrstu medicine a to pokazuje i statistika da najviše ljudi koji žive preko 100 godina a njih je cca. 25.000 piju dnevno jednu malu šalicu takozvanog „ockoko“ Sakea.

Poliranjem riže postiže se najveća kvaliteta. Što manje zrno to kompleksnija aromatika, u prosjeku je velicina zrna 45% takozvani „Semaibuai“.

Svojim načinom proizvodnje, Sake postize navišu razinu amino kisaline i time najveći doživljaj umamija.

Kušali smo različite stilistike Sakea od pjenušavog „Happoshu”, ne filtriranog „Nigorizake“, odelažavanog u tradiocinalnim bačvama „Taruzake“, ili odležavani Sake u bačvama poznatog proizvodača Champagne Henri Giroud, Sake od crvene riže ili od nepolirane riže, likerni Sake „Yuzu“ (Japanski limun). Matcha Sake (sa matcha zelenim čajem) do žestice „Schoschu“.

Sake nastavlja tamo gdje vino dolazi do svojih granica a to su  juhe i jako začinjena hrana, istakao je Suwi Zlatić.

Ostala je jos samo jedna radionica ovog ljeta a to je „TASTE LIKE A PROFESSIONAL” u kojoj ćemo imati prilku trenirati degustaciju na svjetskom nivou uz par zanimljivih otkriča koja ce Vam pomoći da ubuduće lakse prepoznate vina na kušanju na slijepo.

 

Piše: Aida Ristić