SLATKA ISTRA – mirisi i okusi tradicionalnih kolača

Istarska tradicija živi, i mi živimo za tradiciju. Stoga će i ove godine, 14. kolovoza, po dvadeset treći put ulice Vižinade odisati mirisima i okusima tradicionalnih kolača, na svima dobro znanoj manifestaciji Slatka Istra.

Fritule, kroštule, cukerančići, paštine, pandešpanji, pince, breskvice, bucolaji i povetice, sinonim su za istarsku povijest, za život radišnih ovdašnjih obitelji, a majstori i majstorice diljem poluotoka i danas spravljaju tradicionalne slastice na jednak način kao nekad, održavajući povijest i uspomene na životu. Kolači nastali u njihovim kuhinjama, koje prikupljaju naši vrijedni volonteri, zamirisat će na izložbi, uoči dana Vele Gospe, pokraj Battistelline šterne, na starogradskom trgu, gdje će ih svi moći vidjeti i kušati. Stručni žiri ocijenit će najbolje slastice te će najuspješnijim majstoricama i majstorima biti uručena priznanja za njihov trud i slastičarsku vještinu.

Program ovogodišnje Slatke Istre započinje u 18 sati. Za najmlađe posjetitelje organizirat će se zanimljiva radionica na kojoj će djeca, kroz igru i zabavu upoznati tradicionalne kolače.  Oni malo stariji, koji se također žele okušati u spravljanju tradicionalnih slastica, na kulinarskoj radionici će naučiti kako se radi čuveni bucolaj. Također, svi koji su željni znanja o nematerijalnoj kulturi Istre, zanimljive informacije će saznati na predavanju o toj temi koje će održati Ivona Orlić u kući Maraston.

Kako bi ovaj slatki dan protekao uz pjesmu, ples i dobru zabavu od 19:30 sati nastupit će Brass Band Zajednice Talijana Vižinada s gostima puhačkog orkestra glazbenog društva Špinčići iz Kastva, a od 21 sat nastavljamo se zabavljati uz svima poznatu i popularnu Klapa Iskon i Tara&T band, bivšu pjevačicu grupe Karma. Svi posjetitelji će osim aromatičnih kolača moći kušati i jedinstvena vina domaćih proizvođača s područja Vižinade, baš kao i lokalna vrhunska maslinova ulja te ostale domaće proizvode.

A za dodanu vrijednost ovog događanja tu je, kao i prethodnih godina, humanitarna nota. Sav prihod od prodaje izloženih kolača ide za kupnju radnih bilježnica učenicima PŠ Vižinada.

Fešta se nastavlja u Vižinadi i drugi dan, 15. kolovoza proslavom tradicionalne pučke fešte Svete Marije Vele, ne propustite sjajnu Danijelu Martinović i Farabuti band!

 

BOGATI PROGRAM 14.08. ODVIJAT ĆE SE PO SLJEDEĆEM RASPOREDU:

14:00 – Lovačka udruga „Fazan“ Kaštelir-Vižinada, gađanje glinenih golubova-streljana kod Lovačkog doma u Vižinadi

17:00 – 19:00 – Ex tempore Slatka Istra – radionica za djecu – kuća Maraston

18:00 – Otvaranje XXIII. Izložbe tradicionalnih istarskih kolača „SLATKA ISTRA“ – školska dvorana

18:00 – Nogometna utakmica “NK Vižinada” – igralište Fabrika

18:00 – Izložba i degustacija vina, ulja i domaćih proizvoda Vižinaštine – trg

18:30 – Stručno predavanje: Nematerijalna kultura Istre- predavač: Ivona Orlić – kuća Maraston

19:00 – Prezentacija izrade tradicionalnog istarskog kolača – kuća Maraston

19:30 – koncert – Brass Band ZT Vižinada-Banda d’ottoni Visinada puhački orkestar glazbenog društva Špinčići iz Kastva

19:30 – Otvorenje izložbe Ex tempore Slatka Istra – kuća Maraston

21:00 – Tara & T band , Klapa Iskon

22:00 – Proglašenje najboljih kolača „SLATKA ISTRA 2019“

Vidimo se 14. kolovoza u Vižinadi, na najslađem danu u godini!

Premium image