5. VINO I VRUJA IKA nakon godinu dana tri tisuće butelja izranja iz mora

Lani u vruju položene butelje vina vinarija Miklaužić, Kabola, Prelac,  Bruno i Giulio Ferenac, Fuhtar i  Pavlomir, u subotu, 3. kolovoza izvući će se iz mora i – pretočiti u čaše 

U Iki, nadomak Opatije, petu godinu za redom održava se jedinstvena manifestacija pod nazivom Vino i Vruja. Grupa entuzijasta udruge Ikarski barkajoli, uz podršku TZG Opatije i Grada Opatije, iz dubina ikarske uvale, na svjetlo dana izvlače vina renomiranih hrvatskih vinara koja su godinu dana sazrijevala u idealnim uvjetima na izvorima ikarskih vruja. 

Ikarske vruje geološki su fenomen i predstavljaju izvore dalekih ponornica iz dubina kraškog područja, ne samo Učke već, pretpostavlja se, i dalekih Alpa. Nakon kišnih dana, vruje „rade“, postaju aktivne, a dno zaljeva postaje izrovano vodotokovima snažnih bujica iz dubina. Tako vruje u zaljev donose hladnu vodu podzemlja a zbog boćate vode zaljev je obitavalište bogato ribom, posebice brancinima i ugorima. Izvori vruja predstavljaju također idealan prirodni „podrum“ za sazrijevanje vina. 

„Manifestacija Vino i vruja inovativan je i jedinstven turistički proizvod kojim se još jednom potvrdilo da je, uz dobre ideje, entuzijazam pojedinaca, te suradnju s lokalnom zajednicom, moguće stvoriti novu dodanu vrijednost za destinaciju. Iz godine u godinu manifestacija raste i privlači sve više posjetitelja, posebice stranih gostiju koji se na inovativan način upoznaju s našim nasljeđem i kulturom kroz gastronomiju i enologiju.“, istaknula je direktorica TZG Opatije, Suzi Petričić

Protekle godine u more je položeno oko četiri tisuće butelja vina vinarija Miklaužić, Kabola, Prelac,  Bruno Ferenac, Giulio Ferenac, Fuhtar, Iločki podrumi te vinarije Pavlomir. U subotu, 3. kolovoza izvući će se, nakon godinu dana „ležanja“ 7 kaveza vina s tri tisuće butelja vina, no vina Iločkih podruma biti će, prema želji vinara, ostavljena da sazrijevaju još godinu dana. Istovremeno, u more će biti spušteni novi kavezi sa vinima kojima će se pridružiti i vina Rossi iz mjesta Bajkini u Istri. 

Atraktivni prizori potapanja i izvlačenja vina odvijat će se u subotu od 10 sati nadalje u suradnji ronioca JVP i DVD Opatija, te lokalnih ronioca. 

 

 

Nakon 19 sati, održat će se i degustacija vina potopljenih protekle godine kao i ostalih vina ovih prestižnih hrvatskih vinskih kuća. Uz „fina“ vina, organizator najavljuje i raznoliku gastro ponudu te „iznenađenje kuhinje“.

„Već petu godinu zaredom organiziramo potapanje renomiranih hrvatskih vina i iznimno smo zadovoljni odazivom i suradnjom s našim vinarima. Posebno nas veseli da su vinari zadovoljni kvalitetom njihovih vina nakon sazrijevanja u vruji, o čemu će moći svjedočiti i sami posjetitelji tijekom degustacije. Naravno, uz fina vina nepcu je potreban i adekvatan zalogaj pa će tako posjetitelje uz ribu na žaru dočekati i gastro „iznenađenje“, najavio je predsjednik udruge Ikarski barkajoli, Vjekoslav Zahej.