SAN ROCCO – ljubav na prvi posjet

Koliko god se novinarski posao činio lagan, ponekad nema teže stvari nego doživljeno pretočiti riječima na papir. Objekt, hranu, emociju, zajedništvo, jednu sjajnu obiteljsku priču. U moru objekata koji pružaju naizgled istu ili sličnu uslugu, prava  istina je da se ti ljudi zapravo i ne bave istim poslovima. Doista, možete li svakodnevno zalaganje za podizanje kvalitete, nabavku svježe namirnice, edukaciju, timski-obiteljski rad i planiranje, stavljati pod isti opis poslova kao i uzmi iz zamrzivača i ispeci. Istina je, što smo davno trebali shvatiti, da je gostu svaka kuna dragocjena. I da, spreman je potrošiti ali na istinski doživljaj ljubaznosti, smještaja i hrane.

Unutrašnjost Istre nije poznata samo po vrsnim vinarijama nego i po prekrasnim pitoresknim mjestašcima poput Brtonigle. Dojam je doista oduševljavajuć. Kao da ste se preselili u Toskanu ili sličnu lokaciju.

Jedan od naših top izbora smjestio se u prirodnoj oazi u samom srcu Brtonigle, sada već sigurno znate kako govorimo o San Roccu, najekskluzivnijem malom hotelu u Istri koji svojim šarmom, raznovrsnošću i kvalitetom ponude osvaja svakoga tko u njega uđe.

Ovaj sjajan objekt koji u potpunosti opisuje značenje riječi uspješan u svim njezinim pogledima, već godinama osvaja brojne nagrade kada su u pitanju smještaj i gastronomija. Sa punim  pravom već pet godina dobiva titulu najboljeg boutique hotela u Hrvatskoj. Naime, San Rocco godinama je u samom vrhu hrvatskog ugostiteljstva i gastronomije. 

U potpunoj sinergiji sa istarskom zemljom ovaj hotel je svjedok koliko uz trud i zalaganje jedan ugostiteljski objekt može rasti. Govorili o smještaju, vinu ili hrani, ponuda je to  koja ponajprije počiva na lokalnoj i obiteljskoj tradiciji, ispred koje bi se mogli posramiti brojni ugostitelji.

I nije to došlo preko noći. 15 godina traje proces podizanja ljestvice i ne nadzire mu se kraj, jer obitelj Fernetich jednoga je svjesna, a to je koliko u ponudu i goste treba ulagati. Hotel kapaciteta 13 dvokrevetnih jedinica  opasan prostranim vrtom prekrasno dotjerane površine oduzima dah. Očaravajući bazen u maslinicima, mir i spokoj, nenametljiva usluga na najvišoj razini više su nego dovoljne za odmor iz snova. Kuća je obiteljska, dok se na kupnju drugog dijela hotela Rita i Tullio Fernetich odlučuju  prije 18 godina i 2014. godine svoju viziju gradnjom San Rocca provode u djelo.

”U to vrijeme smo bili jedini i tata je doista bio vizionar. Iako početno nije bila ideja da se ide u hotel sa 4 zvjezdice, tu smo i jako smo ponosni na ostvareno. Svaki kutak San Rocca naših je ruku djelo. Mnogi su u počecima bili skeptični, pa gdje čete graditi  hotel, niste na moru? No mi smo vjerovali u taj projekt. Ovo je naša zemlja koju neizmjerno volimo i cijenimo i vrlo dobro znamo koliko može dati. Udaljenost od mora, koja se mnogima činila hendikep, danas je možda najveća prednost”, u dahu nam je ispričala Luana, kćer Tullia i Rite.

Član udruge JRE, za koju je mladi Teo i  predsjednik za Hrvatsku, tri godine preporuke za Michelinovu zvjezdicu, brojna druga ostvarenja i nagrade dovoljno govore o kvaliteti restorana i ponude. Uvijek svježe lokalne namirnice, nagrađivano maslinovo ulje što obitelj Feretich sama proizvodi od 1300 stabala koje posjeduje u okolici Brtonigle kao i  vino iz susjednog vinograda osnova su i standard  veličanstvene kuhinje San Rocca koju već godinama vodi mlada, svestrana Florijana Ružić.

Naravno ukoliko se zaželite gradske vreve Novigrad vas čeka na svega, nekoliko kilometara. No doista, teško da bi tko imao potrebu izlaziti iz ovog raja, što i obitelj potvrđuje.

“Posjet obližnjim vinarijama i nekom agroturizmu  eventualni su izleti naših gostiju. Uz mnoštvo sadržaja prošle smo godine u suradnji s Miele opremili prostor za edukaciju. Tako da danas naši gosti mogu provesti ugodna 3-4 sata u kuhanju i razmjeni iskustva sa našom cheficom i sommelierom. Tehnike kuhanja, sljubljivanje hrane i vina, posjet vinara i u konačnici konzumiranje učinjenog, iskustvo su koje su naši gosti zavoljeli na prvu, ističu u San Roccu.

U San Roccu je sve autentično i  obitelj se doista trudi sve održati na zavidnoj razini. Put je to koji su odabrali na samim počecima i jedini u koji vjeruju, radilo se o njihovom objektu ili o samom istarskom ili u krajnjoj liniji hrvatskom turizmu. Moramo se educirati, razvijati, ponuditi gostu najbolje što možemo, a doista možemo. Okolica Brtonigle i sama Istra ima golemi su potencijal za luksuzni, vrhunski turizam. Kada govorilo o luksuznom u slučaju Istre govorimo o namirnici. Jer zaista, koliko je ta zemlja bogata sjajnim lokalnim sezonskim namirnicama koje mogu zadovoljiti i najzahtjevnija nepca samo treba za njima posegnuti. 

Vjerovali  smo u obnovu starog obiteljskog imanja realizirajući turistički objekt, zbog ljubavi prema ovom kraju i za nas magičnim mjestima, zbog neograničenog povjerenja koje imamo u njegovu budućnost i s nadom da će naša djeca znati cijeniti i valorizirati ovu baštinu tradicije i povijesti. Naša je želja omogućiti vam da barem djelomično doživite istinske vrijednosti zdravog života na selu kojeg smo mi imali privilegiju iskusiti, zaključuju Fernetichi.

 

Piše: Daria Grošić