18. RABSKA FJERA rekordan broj posjetitelja, oduševila i gastronomijom

Posjetitelji su uživali i u okusima autohtonih i tradicionalnih jela – šulčića, domaćeg pršuta, sira i rapskog štoklja (sušene hobotnice) rapske torte i mutaćona

 

Od prvog trenutka, od svečane parade sudionika i obraćanja gradonačelnika Raba Nikole Grgurića, punoljetna, 18. Rabska fjera je sve do  subotnje večer kad je kišno zatvorena, rušila je rekorde posjećenosti.  Rezultat je tim značajniji jer je svo vrijeme, osim prvog dana, stalno prijetila i kiša. Ali unatoč svemu, Fjera i oduševljeni posjetitelji bili su jači te tako još jednom potvrdili kako je u njezinom slučaju riječ o jednoj od najzanimljivijih i najprivlačnijih hrvatski ljetnih priredbi.  Tijekom tri dana mnogobrojni su gosti imali prilike obići više od 100 radionica starih zanata i doživjeti nezaboravno iskustvo Fjere koja je još jednom pokazala zašto je jedinstvena i po svom duhu nenadmašna svečanost srednjovjekovlja na Jadranu. Na žalost, planiranu spektakularnu završnicu kao i zabavni program koji je nakon zatvaranja Fjere trebao trajati do jutra, odgodila je kiša.
Festival je tradicionalno započeo okupljanjem uzvanika u prostoru sv. Ivana Evanđeliste koji su se zatim spustili do Trga Sv. Kristofora gdje je gradonačelnik Raba, Nikola Grgurić svečano otvorio punoljetno izdanje i pozdravio sve okupljene. Svečanosti otvorenja prisustvovao je i direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić.


„S obzirom da ovogodišnja Rabska fjera slavi svoju punoljetnost, time slavimo njenu zrelost i dominaciju u ponudi manifestacija ovakvog tipa. S ponosom možemo reći da smo svi mi, od onih koji su ju „postavili na noge“, preko uključenih u njen rast i razvoj, doprinijeli stvaranju branda prepoznatljivog diljem svijeta. Manifestacija koja objedinjuje povijest i tradiciju jednog mjesta, koja svoju povijesnu jezgru tijekom večernjih sati pretvara u srednjovjekovnu kulisu u kojoj Rabljani i njihovi prijatelji tijekom tri dana žive životom kakav je bio nekoć, uključujući ujedno u svoju priču i brojne posjetitelje, postala je simbolom našeg Grada i identiteta. Ako ćemo u jednoj rečenici pretočiti veličinu i značaj Rabske fjere, s ponosom možemo istaknuti da je riječ o prvom i najvećem srednjovjekovnom ljetnom festivalu te najboljem turističkom događaju u Hrvatsko, istaknuo je Grgurić.


Bogatstvo zvuka, slike i mirisa srednjovjekovlja i ove je godine očaralo brojne turiste. A posebna se emocija osjećala između 700 kostimiranih sudionika, ponajviše otočana koji su se ove godine angažirali u rekordnom broju. Ulice grada su pune kostimiranih obrtnika, ribara i vitezova, a na svakom se koraku mogl su se  vidjeti tradicionalne narodne nošnje, predmeti i život baš kakav je bio nekada. Posjetitelji su uživali i u okusima i mirisima autohtonih i tradicionalnih jela, od šulčića, domaćeg pršuta, sira i rapskog štoklja (sušene hobotnice) pa sve do rapske torte, mutaćona i neizostavnog domaćeg vina.
„Fjera već tradicionalno oživljava bogatu tradiciju i prošlost Raba. Hvala svima koji su se uključili u ovogodišnju organizaciju i učinili da ova Fjera bude posebna, zaista se osjeća kombinacija sreće i ponosa Rabljana koji naš otočki i srednjovjekovni štih žele prenijeti
turistima. Svake godine bilježimo sve veći broj posjetitelja, a mnogi se vraćaju i svoj odmor na Rabu planiraju baš u vrijeme Fjere. Sadržaja ima mnogo, za svakoga ponešto, istaknula je Ivana Matušan, direktorica Turističke zajednice grada Raba.

Foto Petar Lupić