PIVO visoko na listi omiljenih pića

Osim što uz pivo vežemo pojam dobrog druženja s prijateljima, roštiljanja, zabave, pivo je poznato i pod sinonimom zlatna tekućina koji opisuje njegovu vrijednost i popularnost među ljubiteljima ovog napitka. Koliko je pivo ukorijenjeno u društvo govori podatak da je to jedno od najstarijih pića na svijetu. Ljudi su pili i varili pivo još od postanka civilizacije. U nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica zbog kojih se pivo danas nalazi visoko na listi omiljenih pića.

Činjenica #1: Pivo sadrži isključivo prirodne sastojke

Pivo se najčešće sastoji od tri poznata sastojka – vode, ječma (slada), hmelja i kvasca. Većina piva ne sadrži konzervanse, aditive ni bojila. Prisustvo minerala poput željeza, kroma, bakra, silicija i kalija svakako se može smatrati povoljnim svojstvom. To se ne može reći za mnoga druga pića koja se nalaze na tržištu, što pivo razlikuje od drugih proizvoda koji su bazirani na šećeru te umjetnim aromama.

Činjenica #2: Potrebna su samo četiri sastojka za proizvodnju preko 40.000 vrsti piva

Većinu piva čine sastojci koje smo već spomenuli – voda, hmelj, kvasac i ječmeni slad te se na prvu čini kako su proizvođači piva dosta ograničeni po pitanju sirovina koje koriste. Međutim prirodne sirovine se mogu spajati u bezbrojne kombinacije. Postoje različite vrste tamnog i svijetlog slada, različite vrste hmelja, a svaki dio procesa varenja piva utječe na konačni rezultat. Iako se ne zna točan broj, procjenjuje se kako danas u svijetu postoji oko 40.000 različitih vrsta piva.

Činjenica #3: Po čaši se pivo poznaje

Kako bi se izvukao maksimum iz okusa, arome i doživljaja piva potrebno ga je piti u odgovarajućim čašama koje imaju debelo staklo zbog čega su krigle izrazito popularne. Visokokvalitetnom pivu potrebna je što čišća i hladnija čaša kako bi se iz njegovih aroma izvukao maksimum jer isto pivo u različitim čašama ima različit okus. Također, dobro oblikovana pjena u čaši sprječava mjehuriće da ispare te štiti pivo od kisika iz zraka jer on utječe na okus i kvalitetu. Pri degustaciji piva uključuju se sva osjetila kako bi osoba okusila sve mirise i arome. U procesu kušanja piva potrebno ga je progutati jer je njegova gorčina bitna za potpuni doživljaj, a osjetljivost na gorčinu najveća je u stražnjem dijelu usta.

Činjenica #4: Postoji znanost o proizvodnji piva  

Zitologija je naziv za znanost o pivu, njegovoj proizvodnji, kao i o tome koju ulogu pojedini sastojci piva imaju u proizvodnji ovog pića. U SAD-u i Njemačkoj postoje instituti na kojima se izučavaju pivo, njegova povijest, osobitosti kao i mogućnosti unaprjeđenja u proizvodnji.

Činjenica #5: Rast popularnost pivskih festivala

Iz godine u godinu pivski festivali su sve popularniji jer osim degustacija različitih piva i uživanja u kvalitetnoj gastronomiji nude bogate popratne sadržaje poput koncerata, radionica te umjetničkih performansa. Posljednji vikend u kolovozu, od 30. kolovoza do 3. rujna, održavaju se tradicionalni Dani piva u Karlovcu – najveći pivski festival u Hrvatskoj, koji ove godine dolaze u novom ruhu. Uz bogatu gastro ponudu, besplatne koncerte velikih glazbenih imena na različitim glazbenim pozornicama, poput Jure Stublića i grupe Film, Nene Belana & grupe Fiumensa, Tram 11, Ede Maajke i mnogih drugih, te festivalski kamp smješten u neposrednoj blizini središta grada, posjetitelji će moći uživati u degustaciji posebnog Festivalskog piva kojeg će glavni sponzor manifestacije Karlovačko posebno proizvesti za tu priliku. Njegovim kušanjem moći će potvrditi kako je pivo doista jedno od omiljenijih pića s prirodnim sastojcima i bogatom tradicijom.

Organizator ovogodišnjih Dana piva je Grad Karlovac. HEINEKEN Hrvatska sa svojim brendom Karlovačko generalni je sponzor Dana piva a izvršni organizatori su Turistička zajednica grada Karlovca i trgovačko društvo Mladost d.o.o. Karlovac. Više informacija o programu manifestacije te novostima u ponudi možete pronaći na službenoj internet stranici https://www.danipiva.net/ te na Facebook i Instagram profilima manifestacije.