AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA protiv pijanih vozača

U ožujku je Volvo objavio da će uskoro opremiti sve modele s fotoaparatima koji gledaju na vozača kako bi identificirali pijane ili ometene vozače. To je najnoviji korak u rastućem pokretu aktivne sigurnosti koji pokreće automobilsku industriju.

Unatoč društvenim naporima da se zaustavi vožnja u pijanom stanju, Nacionalna uprava za sigurnost prometa na autocestama izvješćuje da je u 2017. godini vožnja u pijanom stanju iznosila više od 10.000 smrtnih slučajeva, ometena vožnja uzrokovala je još 3.166 smrtnih slučajeva, a pospanost uzrokovala je oko 800 smrtnih slučajeva na cestama. Kamera Volvo će pratiti pokrete očiju vozača kako bi utvrdila kada zatvaraju oči  ili reagiraju presporo, što su tipični znakovi ometanja i pijanstva. Tvrtka kaže da bi sustav za praćenje vozača mogao usporiti automobil, kontaktirati Volvo centar za usluge poziva, ili čak zaustaviti i parkirati automobil.

Švedski proizvođač automobila također je ranije ove godine najavio da će ograničiti brzinu vozača počevši od 2021. godine. To je produžetak Vizije tvrtke 2020, koja ima za cilj zaustaviti prometne nesreće i ozbiljne ozljede u novim vozilima. “Kada je riječ o sigurnosti, naš je cilj izbjegavanje nezgoda, a ne ograničavanje utjecaja kada je nesreća neizbježna”, kaže Henrik Green, viši potpredsjednik za istraživanje i razvoj u Volvo Cars.

 

U međuvremenu, Mercedes-Benz je opremio neke od svojih najnovijih modela s mogućnošću da zaustavi automobil kada otkrije opasnost od potencijalnog sudara, uz pomoć aktivnog vođenja trake. A Audi informacijski sustav za rasvjetu koristi signalne informacije kako bi smanjio broj crvenih svjetala koje automobil susreće, što tvrtka kaže da smanjuje stres vozača.

 

No, postoje i legitimna pitanja o sustavima za praćenje vozača, koji su kamen temeljac za potpuno autonomne automobile. Kritičari izražavaju zabrinutost zbog načina na koji se prikupljeni podaci mogu koristiti protiv vozača, što se događa kada sustav ne uspije i potencijal za hakiranje.

 

Tesla je bio prvi proizvođač automobila s Autopilot sustavom koji je omogućio potpunu kontrolu nad vozilom i naišao je na kritiku kada je vozač umro dok je koristio sustav 2016. godine; Postavlja se pitanje je li Tesla imao odgovarajuće zaštitne mjere kako bi upozorio vozača da intervenira. Kada je prošle godine u Arizoni jedna od vozila za testiranje koja je vozila Ubera, ubila pješaka, zabrinutost javnosti zbog auto-vožnje izazvala je naslove.

 

Međutim, proizvođači automobila naglašavaju da postoji siguran način testiranja i uvođenja tehnologije za samostalnu vožnju, za koju vjeruju da će u konačnici biti sigurnija od ljudskih vozača. Usredotočujući se na ograničavanje opasnog ponašanja vozača i dopuštajući automobilu da intervenira, Volvo i ostali proizvođači automobila daju izjavu da potencijalne prednosti sigurnosti nadmašuju ove brige.