RABSKA FJERA – nikad bogatiji program

Predstavnici Grada Raba, Turističke zajednice grada Raba i POU-a Raba danas su u Rabu najavili nikad bogatiji program 18. izdanja Rabske fjere koja će ovog ljeta od 25. do 27. srpnja ponovno oživjeti ulice Raba te cijeli grad vratiti u prošlost.

Rabska fjera na glasu je kao jedan od najatraktivnijih ljetnih događaja na obali, a tako će biti i ovoga srpnja. Povodom svečane obljetnice, organizatori su pripremili raznolik program, posjetitelje očekuje preko stotinu umjetničkih i zanatskih radionica na kojima će brojni turisti, ali i domaći moći naučiti kako se nekad plela mreža, drvene košare ili cvjetni vjenčići. Srednjovjekovne zanate prikazat će i kovači, drvodjelci te domaći pivari, dok će se pripadnice ljepšeg spola moći ukrasiti tradicionalnim frizurama poput pletenice i cvjetnih vjenčića koje su se nosile još u 14. stoljeću, kada je i održana prva Fjera. Gosti će se također moći upoznati s tradicionalnim rapskim nošnjama napravljenim od tkanine žutice, pogledati kostimiranu povorku, a najmlađi će se moći okušati u srednjovjekovnim igrama kao što je ona s kamenčićima na podlozi od platna.

 

Tijekom tri dana održavanja manifestacije ulicama će odzvanjati pjesma i glazba, a posjetitelji će moći uživati u raznovrsnom zabavnom programu i bogatoj gastronomskoj ponudi, od friške ribe s gradela, rapskih šulčića, tradicionalnih muštaćona pa sve do fritula, sira i dobrog vina. Gastronomska priča Rabske fjere ne može biti potpuna bez poznate Rabske torte, pa će tako svi okupljeni moći uživati u okusu najpoznatijeg otočkog deserta čiji originalni recept čuvaju sestre benediktinke.

Rabska fjera ne bi bila potpuna bez tradicionalnih „Rapskih viteških igri“ i nadmetanja u strijeljanju samostrelom „Udruge rapskih samostreličara“ koje će se održati zadnjeg dana manifestacije na Trgu sv. Kristofora. Završetak događanja obilježit će vatromet točno u ponoć, nakon čega na Trgu Municipium Alba slijedi nastup poznate britanske skupine MKM Collective koja će publiku zabavljati do ranih jutarnjih sati.

Rabska fjera prošle je godine na Danima hrvatskog turizma proglašena turističkim događajem godine, a ove se godine očekuje rekordan broj posjetitelja koji će sa sobom ponijeti nezaboravne uspomene i doživljaje s otoka sreće koje će dugo prepričavati.