S HIP – promocija pri Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji  iznjedrio je još jednu uspješnu generaciju „Specijalist odjela hrane i pića“.

Na prigodnoj svečanosti održanoj povodom promocije u ponedjeljak, 02. srpnja,  uz čestitke polaznicima još jednom je naglašena važnost obrazovanja te stalnog unapređenja kadra.

Upisani polaznici dolaze iz svih regija Hrvatske, od Dubrovnika, preko Dalmacije, pa sve do Kvarnera, Istre, Zagreba do Slavonije, a raspon godina kreće se od 18 pa do 48. Većina polaznika je srednje stručne spreme, a velik broj polaznika ima i završen fakultet,  no zajednička im je želja za novim znanjima i kompetencijama u cilju stvaranja što kvalitetnije i inovativne ponude domaćim i stranim turistima.

Stručno usavršavanje traje jednu akademsku godinu, a provodi se  u dva modula, od kojih modul gastronomije podrazumijeva svladavanje znanja iz područja suvremenih gastronomskih trendova, pravilne prehrane, umijeća slastičarstva i pekarstva te marketinga u odjelu hrane i pića. Drugi je modul posvećen restoraterstvu, a naglasak je stavljen na uslužne procese u restoraterstvu, somelijerstvu, baru i barskom poslovanju, kao i sigurnosti hrane. Dodatnu vrijednost programu i ove godine dati će gostujuća predavanja istaknutih predstavnika struke poput  Hrvoja Zirojevića, Davida Skoke, Ivana Pažanina, Deniza Zembe, Branka Ognjenovića, Roberta Benzie, Dragana Viskovića, Dragice Lukin, Roberta Perića, Sandija Parisa, Željka Bročilovića Carlosa, Marina Nekića…

Polaznici kroz program imaju  prilike učiti od vrhunskih profesionalaca koji će im prenijeti svoja praktična znanja, vještine, iskustva i strast prema poslu, a sve kako bi se unaprijedila hrvatska turistička i ugostiteljska ponuda. Voditelj programa prof.dr.sc. Slobodan Ivanović, šef Katedre za hotelijerstvo, gastronomiju i restoraterstvo, kao koordinator, u cijelosti će povezati teoretska znanja s praktičnim vještinama u području oblikovanja cjelovite i suvremene gastronomsko – enološke ponude u ugostiteljskim objektima.

Po završetku programa polaznici stječu certifikat s 30 ECTS bodova i valjani dokument za upis završenog programa u matičnu evidenciju.

Konkurentnost hrvatskog turizma uvelike ovisi o konkurentnosti radne snage, obrazovanju i specijalizaciji određenih kadrova u turizmu, a Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, kao jedina ustanova u RH u potpunosti orijentirana na edukaciju i znanstveni razvoj kadrova u području turizma i ugostiteljstva, zaslužan je za brojne generacije stručnjaka.