HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA prvi put u Australiji

Veliko predstavljanje Hrvatske i cjelokupne hrvatske turističke ponude u Australiji

 

Hrvatska turistička zajednica prvi puta u povijesti organizira predstavljanje Hrvatske i njezine turističke ponude u Australiji. Prezentacija i radionica ispred 70 australskih turističkih agenata i sedam velikih australskih turoperatora u Melbourneu organizirana je u suradnji sa Slovenskom turističkom organizacijom pod nazivom “„Experience Croatia, Feel Slovenia“.


„Uzevši u obzir da se prezentacije i radionice organiziraju po prvi puta na nama posebno važnom i velikom australskom tržištu iznimno nas veseli ovako veliki odaziv australskih agenata i partnera i to posebice onih koji po prvi puta australskim ljubiteljima putovanja žele ponuditi Hrvatsku. Odličan je odaziv i naših turističkih subjekata koji prepoznaju potencijale Hrvatske na tržištu Australije s kojeg je u prošloj godini ostvareno oko 243.000 dolazaka te više od 745.000 noćenja što predstavlja rast od 15 posto u dolascima i 12 posto u noćenjima u odnosu na 2017. godinu. Australci najviše posjećuju Zagreb, Dubrovnik i Split gdje se ostvaruje gotovo 70 posto ukupnih dolazaka australskih turista u Hrvatskoj. Međutim, mi smo u središtu Melbournea posebno predstavili i Istru, Kvarner, Slavoniju, odnosno sve dijelove Lijepe naše“, komentirao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić nadodavši kako je turistički promet s tržišta Australije u stalnom rastu te kako u dosadašnjem dijelu turističke godine, u odnosu na isti period lani, ostvarujemo povećanje broja dolazaka i noćenja s ovog tržišta od preko 7 posto.

“>Na prezentaciji i radionici sudjelovalo je 11 hrvatskih turističkih subjekata i to TZ Dubrovačko-neretvanske županije, Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020, Croatia Airlines, TZ Grada Zagreba, TZ Dubrovnika, Katarina Line Cruises &Tours, Atlas Plus, Navigare Yachting, Bagatin Clinic, Aronda Adriana Travel i Olivari, dok su slovensku turističku ponudu predstavljala četiri slovenska partnera i to KNM Travel, Lubljana tourism&Ljubljana Castle, Palma travel DMC i Happy tours.

„Od 2015. godine bilježimo stalne poraste australskih gostiju, a Zagreb smo predstavili kao cjelogodišnje odredište s posebnim naglaskom na kulturni i zdravstveni turizam“, izjavila je direktorica TZ Zagreba Martina Bienenfeld, dok je direktorica TZ Dubrovnika Romana Vlašić istaknula kako australsko tržište po turističkom prometu zauzima šesto mjesto u gradu te kako pripada među najbrže rastuća daleka tržišta čiji gosti dolaze tijekom cijele turističke godine.

“>Među najvećim australskim turoperatorima prezentaciji su prisustvovali primjerice Adriatica, kompanija koja je dio Impulse Travel Grupacije s preko 30 godina iskustva koja u svojoj ponudi nudi Hrvatsku; Beyond Travel, vodeća australska i novozelandska kompanija specijalizirana za središnju i istočnu Europu, Skandinaviju, Tursku, Grčku, Hrvatsku i Sloveniju, kao i za kružna putovanja te Outdoor Travel kompanija specijalizirana za aktivni odmor u Europi koja posluje sa preko 1200 agenata diljem Australije.

“Inače, niz faktora utječe na porast putovanja Australaca, od jakog australskog dolara do konkurentnih cijena avio karata, globalizacije i povećanja jednostavnosti međunarodnih putovanja. Australski turisti vrlo su aktivni i poznati po avanturističkom duhu, preferiraju bavljenje sportovima i aktivnostima u prirodi, putovanja u Europu i SAD obično im traju 11 do 16 dana za poslovna putovanja, dok za odmor odvajaju i više dana. Na putovanjima troše između 3.500 i 4.000 australskih dolara, a gledano prema australskim regijama, najveći broj putovanja u inozemstvo realizira se iz New South Walesa, zatim Victorie, Queenslanda te Zapadne Australije.