PERGOLA – Fabricio Vežnaver & Heribert Dietrich zaslužili naklon publike.

Ove subote, deset restorana diljem zemlje, točno u 19.30 sati poslužilo je večeru koju su  spremati ponajbolji hrvatski chefovi zajedno sa svojim kolegama iz Slovenije, Nizozemske, Njemačke, Austrije i Švicarske.

“Chefs on the sea” naziv je ovog zanimljivog gastro projekta koji se u Hrvatskoj održao  drugu godinu za redom. Organizira ga prestižno europsko udruženje mladih restoratera – Jeunes Restaurateurs d´Europe (JRE), čiji je cilj uspostavljanje odnosa između chefova različitih kultura i dijeljenje iskustava te prezentacija hrvatske gastronomije i bogatstva koje naša zemlja posjeduje.

JRE večeri uvijek su sjajno iskustvo. Možda jedina zamjerka ”Chefs At Sea” je ta što se večere održavaju u isto vrijeme, a voljeli bi ih posjetiti baš sve. Naš izbor ove godine bilo je prepustit se vještim rukama chefa Fabricio Vežnaver i švicarskog chefa Heribert Dietrich u restoranu Pergola. Dugo, ako ćemo vrednovati po subotnjem iskustvu, predugo nismo bili gosti ovoga bisera u  Savudriji.

Večer je počela uistinu dojmljivim pozdravom chefova koji su nas osvojili uvodnim riječima o načinu razmišljanja, zajedništvu , ciljevima i samom značenju JRE obitelji.

Heribert Dietrich iza sebe broji 21 godinu uspješne karijere. Danas vas on i njegova supruga Silvia čekaju sa svojim divnim švicarsko- austrijskim gostoprimstvom u prekrasnom objektu Höhwald. Gosti se mogu opustiti u novoj, regionalnoj i autentičnoj kuhinji, s raznolikim  kulinarskim događanjima  pripremljenim s najboljim proizvodima iz okoline, modernim i svježe interpretiranim.

Velikodušnom dobrodošlicom chefova uz pjenušac vinarije Tomac i nizom hladnih predjela započela je večer puna novih iskustava.

Chef Fabricio većinu je večeri prepustio  spretnim rukama kolege. Bez zadrške rekli bi kako je osebujno kulinarsko iskustvo  Heriberta Dietricha dolazilo do sve jačeg izražaja iz slijeda u slijed. Rijetko kada imate prilike isprobati  toliko smjelih i promišljenih kombinacija kao što smo to imali prilike  okusiti ove subotnje večeri, jedan je to od uzbudljivijih menija na našoj listi.

Dimljena pastrva, Carbonara u interpretaciji chefova, juha sa mesom jastoga samo su neka od 6 očaravajuće ukusnih slijedova koja su mazila naša nepca tijekom večeri. Sjajna Kozlović Malvazija iz 2015 sa njihova položaja Santa Lucia rađenja isključivo za udruženje  JRE i restoran Pergola bila je vino večeri i  više je nego zadovoljila svoju namjenu i stala uz rame s velikim slijedovima ove večeri. Vino je to u sjajnoj formi.

Limoncello, Pinot Noir i  razne slastice sve su to pokloni Heriberta Dietricha kojima nam je znalački pokušao  približiti barem dio kulture stola kojom svakodnevno upravlja. I doista, svojom strastvenošću uspio nam je odškrinuti vrata, pridobiti našu pažnju i uvesti nas u svoju filozofiju kuharskog originala.

Moderno, elegantno, inovativno i fenomenalno ukusno, sve su to epiteti kojima bi opisali ovu sjajnu inspirativnu inicijativu i čestitali JRE-u na još jednom u nizu sjajnih evenata.

Piše: Daria Grošić