DANI RESTORANA FEŠTA NA ŽUTU dolazi dream team chefova hrvatske i talijanske scene

Kornatski otok Žut i njegov znameniti restoran Fešta od 14. do 16. lipnja središte su u ovom dijelu godine najznačajnije gastronomske manifestacije u Hrvatskoj. Od petka do nedjelje se organiziraju Dani Fešte, dok će u subotu, 15. lipnja na okupu biti pravi dream team domaće gastronomske scene i njihovih gostiju, kolega iz Italije

Krešimir Mudronja, koji se ponosi i diplomom opatijskog FTMU-a, je Feštu naslijedio od svog oca Mirka, totalnog zanesenjaka, zaljubljenika u Kornate i sve njihove gastronomske posebitosti. Lani je velikom feštom obilježio 25. rođendan restorana. Gostima, a tu posebno mislimo na kuharski tim, se sve toliko dopalo da se nešto slično ponavlja i ove godine.  K tome, Dani su zamišljeni tako da se dobije uvid u tradiciju, dolazak su najavili i vlasnici barki na latinsko jidro, a organizira se i posebna radionica posvećena baštini.

 

Ali, vratimo se mi gastronomiji: domaćinu, chefu Fešte Zoranu Jajacu, znamenitom Bizonu koji desetljećima na Murteru i u Zagrebu pronosi slavu kuhinje i originalnih namirnica tog dijela Jadrana, pridružuju se Hrvoje Zirojević i David Skoko. Već bismo tu mogli staviti točku jer riječ je o apsolutnim čarobnjacima svog posla, ljudima s HR Top 10. Ali to nije sve jer tu su još i Zadranin Josip Vrsaljko i Novljan Damjan Draganić koji trenutno radi u Austriji, dokazani chefovi koji će sasvim sigurno obilježiti vrijeme koje dolazi. I to vrlo brzo.

A sad gosti iz  Italije, redom chefovi restorana s Michelinovim zvijezdama: Stefano Deidda, Vinod Sookar, Danilo Bei, Herbert Hintner i Domenico Schingaro! Deidda donosi pečat tradicije Sardinije, u Cagliariju je ključna osoba cijenjenog Ristorante del Corsaro. Što tek reći za Vinoda Sookara, chefa s Mauricijusa koji je u bračnoj zajednici s Antonellom  Ricci, ponajboljom talijanskom cheficom čija obitelj drži jedan od najuglednijih restorana na Apeninima, Al fornello da Ricci u Lecceu, u Pugliji koja kao regija već dulje vrijeme u gastronomskom smislu  važi za jednu od najuzbudljjvijih u Europi. Da, kad je već tako, iz nje, iz Puglie dolazi i Domenico Schingaro koji nakon godina provedenih u Bariju i Londonu sada vodi restoran  Alli Due Buoi Rossi u Alessandrijii, na sjeveru Italije. Tu je i Danilo Bei, chef Ristorantea Emilio iz mjesta Lido di Fermo nedaleko Ancone. Za razliku od dominantno jadranskih chefova, Herbert Hintner dolazi iz Tirola, talijanskog, južnog, vodi Zu rose u Eppanu.

Fantastična postava koju, izuzmemo li Štefanov šibenski Chef’s Stage, u Hrvatskoj malo tko može okupiti.  Prava fešta u Fešti.