SUSRET KRALJICE ELIZABETE II I DONALDA TRUMPA banket s engleskim pečatom

Zgražanje zbog toga što je samo na osiguranje posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Velikoj Britaniji potrošeno oko 1,5 milijardi kuna, ipak je potisnuto  u drugi plan jer obilje je bilo zanimljivih događanja ne samo u porukama koje su odaslane iz Londona, nego i onih po pitanju banketa, hrane i pića koje se služilo.
Središnja večera na kojoj je bilo 150 uzvanika uključivala je kao toplo predjelo rižot s potočarkom i šparogama, pitomim ne divljim, da bi nakon toga poslužila engleska  janjetina, zapečena pa pirjana u umaku od aromatičnog bilja i Porta. Desert je bio vrlo jednostavan, voćni kup u kojem su dominirale Englezima omiljene jagode.

Zanimljivija je zato bila vinska lista. Aperitiv je bio pjenušac Windsor Great Park Vineyard 2014., pjenušavo vino osmišljeno i njegovano  posebno za potrebe engleske kraljice Elizabete II. U ponudi je bio još jedan engleski pjenušac  – Hambledon Classic Cuvee Rosé NV.

No da se uz glavno jelo nije više htjelo držati lokalpatriotske strane pokazuje provjerena priča, Bordeaux dakako – Château Lafite Rothschild 1990. Sjajno vino, dobra godina, cijena buteljke oko pet tisuća kuna. Na kraju – Churchill 1985 Vintage Port, portugalsko desertno vino koje Englezi na jedan specifičan, povijesno-vlasnički način također “prisvajaju”.

 

Na žalost, kako tvrde dobro upućeni, Trump vina nije uopće – probao.