SIMPOZIJ O GRAŠEVINI u dvorcu Kutjevo

U prekrasnom ambijentu dvorca Kutjevo održan je Simpozij o graševini, koji se održao u sklopu Festivala Graševine.

Na Simpoziju o Graševini sudjelovali su –potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, pomoćnica ministra turizmaOlivera Šarić i potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam,Dragan Kovačević.

Tijekom Simpozija o Graševini, pomoćnik ministra poljoprivrede,doc.dr.sc. Krunoslav Karalić, govorio je o Zakonu o vinu, koji je nedavno donesen, a u izradi kojeg su sudjelovali i vinari.

 O obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti u vinarijama, govorila je dr.sc. Vlasta Zanki, iz HEP-ESCO-a.  Prof.dr.sc. Mladen Bobans Medicinskog fakulteta u Splitu iznio je rezultate svoje studije – Graševina ne deblja. Koliko su nove sorte vinove loze rezistentne na bolesti, pogodne za uzgoj i proizvodnju vina, govorila je prof.dr.sc. Jasminka Karoglan Kontić.

 Poseban naglasak ove je godine stavljen na razvoj vinskog turizma. O njegovim potencijalima na Simpoziju o Graševini govorila je mr.sc. Neda Telišman – Košuta s Instituta za turizam.


Kutjevačko vinogorje jedno je od najpoznatijih u Hrvatskoj, prije svega zahvaljujući vinarima i vinima koja osvajaju nagrade i priznanja na najvećim svjetskim i domaćim natjecanjima. Proteže se u dužini od oko 30-ak kilometara te je prostor na kojem se nižu brojne vinarije. Vinogradarski krajolik, bogatstvo prostora, prepoznatljivost vinara i vina veliki su potencijal za razvoj vinskog turizma.

Svoj primjer razvoja vinskog turizma u mađarskom vinogorju Villany i o razvoju vinske ceste Villany – Šikloš, govorili su Zoltan Gyorffy i Boglarka Dora Kovacs.

Simpozij o Graševini završio je dodjelom priznanja vinima koja su nagrađena na ocjenjivanju graševina. Na ocjenjivanje je pristiglo 128 uzoraka graševine, veliku zlatnu medalju dobilo je šest graševina, zlatnu medalju dobila je 51 graševina, srebrnu medalju dobilo je 60 graševina, a brončanu medalju šest graševina. Medalje za nagrađena vina uručili su Ivan Grgić, predsjednik Udruge Kutjevački vinari i Josip Pavić, predsjednik Udruge Graševina Croatica, a nagrade za šampione uručio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Šampioni su dodijeljeni u tri kategorije – šampion vina berbe  2017. i starija godišta za uha vina su Iločki podrumi sa vinom  “Graševina Velika Berba” berbe2011, šampion vina berbe 2018. sorte graševina za suha vina je BožMetković savinom“Graševina”, šampion u predikatima je Kutjevo d.d. sa vinom “Graševina ledeno vino” berba2015. Najbolje ocjenjeni pjenušac je iz vinarije Perak, berbe2015.