ODRŽAN 6. FESTIVAL TASTE THE MEDITERRANEAN, oplemenjen ljepotom Hvara i Dalmacije

 Četiri dana grad Hvar bio je centar Mediterana. Bogat program festivala Taste the Mediterranean, namijenjen profesionalcima, ali i ljubiteljima gastronomije i enologije, predstavio je 30 radionica, predavače iz 12 zemalja, vina iz tri zemlje, chefove dobitnike Michelin zvjezdica i Gault & Millau toka, koji su u Hvaru predstavili mediteransku gastronomiju, enologiju, baštinu i kulturu življenja.

„Već šest godina festival Taste the Mediterranean okuplja istinske ljubitelje ne samo mediteranske gastronomije i enologije, nego i načina života koji je karakterističan za ovo podneblje. Vrhunski chefovi, vinari i predavači tijekom četiri dana festivala prikazali su Mediteran, svaki od njih na svoj jedinstven način“,istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean.

Festival Taste the Mediterranean prepoznala je i podržala  lokalna zajednica – grad Hvar i gradonačelnik Rikadro Novak te Turistička zajednica grada Hvara i njezin direktor Petar Razović. Tijekom otvorenja festivala gradonačelnik grada Hvara,  Rikardo Novak, istaknuo je kako je ponosan da je grad Hvar drugu godinu zaredom ugostio neke od najbolje svjetskih i domaćih kulinarske zvijezde te ugledne predavače.

Taste the Mediterranean još je jednom okupio vrhunske chefove, sommeliere, vinare i predavače koji su predstavili Mediteran, mediteransku prehranu i način života.

 

Posebna gošća festivala bila je svjetska kulinarska zvijezda, Bee Satongun,najbolji ženski chef Azije za 2018. po izboru elitnog popisa 50 Best Restaurants. Bee Satongun, chef je restorana Paste u Bangkoku koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu. Dolazak Bee Satongun na festival Taste the Mediterranea, najveće je gostovanje svjetske kulinarske zvijezde u Hrvatskoj. Na ekskluzivnoj četveroručnoj večeri  u restoranu Laganini na Palmižani,zajedno sa chefom Hrvojem Zirojevićem, predstavila je spoj mediteranske i azijske kuhinje. Večera u šest slijedova započela je lubenicom i kosanim lososom s hrskavom ljutikom, pečenim kokosom i lišćem betela uz vino Tomić Opolo Nobile 2018. Slijedile su rolice carpaccia od tune punjene ganacheom od guščje jetre sljubljene uz vino Stina Vugava 2018. Zatim je poslužen jastog, limunska trava, mladi đumbir, sok limete, cvijeće, mladi kokos i hrskava riblja kožica te vino Vujnović Prč 2018. Slijedio je panaeng curry od pečenih obraza goveda hranjenog sjemenjem, tostirani kikiriki i slatki tajlandski bosiljak spojen s vinom Rizman Tribidrag 2016, nakon čega je slijedila hobotnica u prošeku s rimskim njokima i povrćem sljubljena uz vino Stina Plavac Majstor 2016. Za desert su posluženi cannoli uz vino Tomić Petar Hektorovich 2016.

U restoranu Divino ekskluzivnu četveroručnu večeru spravljali su chef Vicente Patino iz restorana Saiti u Valenciji te chef  Nataša Vukmirović iz Divina. Slani kolač od tune i rajčice poslužen je uz Sangriu, uz foie gras, brioche, smokvu, badem i roza papar pio se Vujnović Prč 2018. Uslijedile su bijele šparoge, naranča, botarga i zvjezdani anis  te Ulov dana, blitva i češnjak, posluženi uz vino Albali Verdejo Rueda 2018. Janjeći carre, butternut buča, poriluk ešalote i jus pilo se vino Albali great selection Valdepenas 2017, a uz desert – mousse od čokolade, karamel, badem i kolač od rogača poslužen je Castillo de Albai Tempranillo 2017.

Na ekskluzivnoj četveroručnoj večeri u restoranu Kod Kapetana, kuhali su chefovi Marcello Trentiniiz torinskog restorana Magorabin te chefovi Tonči Jerkovićiz restorana Kod kapetana i Antun Matković Car. Predjelo Okusi mora posluženo je uz vino Tomić Beleca 2018. Rižot od kozica, limuna i tartufa praćen je vinom Cerasuolo Gianni Masciarelli 2018. Škarpina na „carpione“ služena je uz Trebbiano Castello di Semivicoli 2015, a pašticada s njokima uz Merlot Marina Cvetić 2014. Desert – kapetanov tris – čokolada, rogač i rožata poslužen je uz Marijan Private Selection 2013.

Na terasi hvarskog restorana Kod Kapetana, svjetske i domaće kulinarske zvijezde održale su masterclass radionice posvećene mediteranskoj gastronomiji. Chefovi su prikazali što je zajedničko kuhinji mediteranskih zemalja te što svaku od njih čini posebnom. Svoje kreacije predstavili su chefovi iz Španjolske, Italije, Francuske, Slovenije, Albanije i Hrvatske: Hrvoje Zirojević, Vicente Patino, Bee Satongun, Lionel Levy, Fabricio Vežnaver, Ippei Uemura, Marcello Trentini, Vesna Miletić, chef Biljana Milina, Igor Jagodic S okol Prenga.

Tijekom festivala održane su i vinske radionice.Sommelier Daniel Čečavac,  predstavio je vina iz Dalmacije, a uz gošću iz Italije,Marinu Cvetić Masciarelli predstavio je i njezina vrhunska vina Masciarelli. Siniša Koceić Alen Gulen, iz splitskog Wineboxa, predstavili su španjolska vina. Tijekom vinskih radionica predstavljene su i čaše brenda Ritzenhoff,čiji je ekskluzivni zastupnik Vestok.

U hvarskom Arsenalu u sklopu festivala Taste the Mediterranean održana je međunarodna konferencija „Održivi mediteranski prehrambeni sustavi, kulturni krajobrazi i biološka raznolikost“ u suradnji s Ekološkim Institutom Enologica iz Zagreba, partnerom festivala Taste the Mediterranean. Petnaest stručnih i zanimljivih predavanja, održali su predavači iz šest zemalja: Italije, Irske, Španjolske, Velike Britanije, Belgije i Hrvatske.

Posjetitelji festivala i grada Hvara na hvarskoj Pjaci mogli su prošetati mediteranskom tržnicom te kupiti tradicionalne proizvode lokalnih proizvođača –  od maslinova ulja, sireva, džemova i raznih slastica.

Festival Taste the Mediterranean, održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za Unesco i Ministarstva turizma te u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, Gault & Millau Croatia Institut Français. Podršku festivalu dali su partneri: Kotanyi, Jamnica, Riso Gallo, Centaurus Gastro Hvar, Debic, hvarske vinarije Tomić i Vujnović te vinarije Stina iRizman.