EMIRATES – hedonizam u oblacima!

Svjetski dan vina, jednog od najstarijeg, ali i stoljećima omiljenog pića, obilježava se 25. svibnja. Tom se prilikom diljem svijeta održavaju brojne manifestacije i druženja za vrijeme kojih se javnosti otvaraju vinski podrumi i konobe mnogih svjetskih vinskih regija. Kao novi vid turističke promocije, inicijativu je 1993. godine pokrenula talijanska udruga Movimento per il turismo del vino. Od tad, ovom se pokretu koji slavi jedno od najpopularnijih alkoholnih pića, ali i predstavlja svojevrsnog gastronomskog saveznika te simbol povijesti, tradicije i kulture priključilo više tisuća vinskih podruma širom svijeta.

„Slavite svaku prigodu s vinom i slatkim riječima“, zapisao je rimski komediograf Plaut. Putovanje je također prigoda za slavlje, a Emirates, najveća svjetska međunarodna aviokompanija posebnu pozornost posvećuje vinskim listama. Uključujući pjenušce i vina svjetske klase te ekskluzivne primjerke koji se mogu naći samo na Emiratesovim letovima, vina se serviraju na svakoj ruti, a pažljivo su odabrana kako bi se sljubila s regionalno inspiriranim jelovnicima. Dugogodišnja strategija otkupa vina odraz je dobrih odnosa s najboljim svjetskim proizvođačima kako bi se putnicima osigurale neke od najekskluzivnijih berbi. Emirates svoje vinske zalihe nabavlja iz čak 12 zemalja svijeta: Argentina, Australija, Austrija, Čile, Francuska, Njemačka, Italija, Novi Zeland, Portugal, Južnoafrička Republika, Španjolska i SAD. Intenzivno ulažući u svoj vinski podrum u Burgundiji gdje pohranjuje oko 7 milijuna boca vina od kojih će neke biti spremne za serviranje tek 2035. godine, Emirates je od 2006. godine u vinske pogone uložio impresivnih 700 milijuna dolara. Aviokompanija predano prati konzumaciju i potrošnju vina na svojim letovima pa se tako 57 posto vina i pjenušaca konzumira u ekonomskoj klasi, 37 posto u poslovnoj te 6 posto u prvoj klasi. U prvoj i poslovnoj klasi 58 posto od sveukupnog konzumiranog crvenog vina odnosi sorta Bordeaux iz Francuske.

Kolekcija Emirates Vintage lansirana je u svibnju prošle godine na posebnom letu prema Parizu sa Château Cheval Blanc 2004. Također, tom su prigodom bila pripremljena posebna jela koja su nadopunila svako od ponuđenih vina iz kolekcije Emirates Vintage. Emiratesov tim zadužen za catering surađivao je sa sommelierima aviokompanije kako bi zajedno razvili jela koja će najbolje dopuniti vina i ponuditi iskustvo fine dininga za vrijeme leta.

Emirates je uložio i u dugoročna partnerstva s nekim od najboljih svjetskih brendova što je rezultiralo najboljim žestokim pićima te ekskluzivnom ponudom zbog čega putnicima nudi više od 80 vrsti pjenušaca i vina te više od 30 žestokih pića i 12 koktela. Žestoka alkoholna pića poslužuju se na letu besplatno u svim klasama te na svim rutama, a uključuju niz viskija, konjaka, džinova, votki i likera.

Emirates je vodeći globalni partner brenda Dom Pérignon.

Emirates povezuje Zagreb s Dubaijem svakodnevnim izravnim letom zrakoplovom tipa Boeing 777-300ER, a hrvatskim je putnicima na raspolaganju više od 150 destinacija unutar globalne mreže sa samo jednim presjedanjem u Dubaiju. Na letovima se serviraju regionalno inspirirani jelovnici koje pripremaju nagrađivani kuhari, kao i niz besplatnih pića.