DENI SRDOČ GOSTOVAO U MILANU večera s “Four hands dinner” potpisom u Lumeu

Milanski Lume iako ima samo jednu Michelinovu zvjezdicu – mada i ne čudi jer otvoren je 2016., svega godinu nakon toga dobio je prestižnu nagradu  “Najbolji novi restoran Europe” – ide u red najzanimljivijih u glavnom gradu Lombardije.  Njegov je vlasnik i chef  Luigi Taglienti jedan od najznačajnijih kuhara na Apeninima. Iznimno iskusan, u svijetu visoke gastronomije je već petnaestak godina, a prije otvaranja Lumea, radio je u prestižnom Trussardiju alla Scala gdje je također dobivao  značajne nagrade.

Zbog svega, upravo je Lume nedavno odabran za restoran u kojem dogodila večera na koju su bili pozvani najutjecajniji talijanski influenceri, općenito ljudi iz svijeta medija. Zanimljiva priča, no jasno nam je kako iza svake rečenice dolazi – iščekivanje… zbog čega nam to pišu? E pa zbog toga što je kao Taglientijev par za tu značajnu večeru, riječ je o serijalu “Four hands dinner” što je također značajna Michelinova tradicija,   odabran nitko drugi do Deni Srdoč, famozni mladi hrvatski chef koji je restoranu Draga di Lovrano priskrbio prvu  Michelinovu zvjezdicu. Drugim riječima njega je Lumeu preporučio sam – Michelin, Srdoč je kao novi u Michelinovom sazvježđu, zbog svoje kreativnosti ali i poštivanja gastronomske tradicije kraja u kojem živi i stvara prepoznat kao jedan od najboljih u najutjecajnijoj gastronomskoj obitelji, što Michelinova svakako jeste. Zbog čega su upravo njih dvojica spajani? Razlog je jednostavan – Lumeova je krilatica “tamo gdje tradicija susreće avangardu”, što se može smatrati i lajtmotivom Srdočevog rada.

Što tek slijedi, Deni je  u Milano je nosio isključivo domaću gastro tradiciju, od lovranskih trešnji koje ove godine zbog manjka sunca kasne, pa do kralja morskih delicija, kvarnerskog škampa, teško je ni zamisliti. Biti novim intrigantnim chefom u svijetu talijanskih specijaliziranih medija – nakon toga samo je nebo granica!

Dodajmo još da je prvi “Four hands dinner” na kojem je gostovao netko od hrvatskih chefova bio lani u Parizu. U organizaciji HTZ-a Rudi Štefan je kuhao sa Stephanie Le Quellec u restoranu La Scène. A HTZ se nakon promocije hrvatske gastronomije u Francuskoj, sada pojavio i u Italiji. Odlična strategija – pokaži najjačima, u ovom slučaju u svijetu gastronomije, tko si i što možeš!