DVORAC BELAJ – užitak za sva osjetila!

Na zelenim obroncima, gdje istarski poluotok već pomalo spava, krije se predivno zdanje – Dvorac Belaj. Opasan vinogradima, jedini Chateau dvorac u Hrvatskoj već iz daljine oduzima dah. Istina, naša je misao vodilja ovog posjeta bila degustacija vina Dvorca Belaj povodom gostovanja 24.05 u kavani Grad u Rijeci, no, osim organoleptičkih, naprosto je teško sabrati dojmove koje smo priuštili svim osjetilima posjetom ovom impresivnom zdanju.

Dvorac Belaj kompleks je dvoraca iz XVI. stoljećas povijesnim vinogradom, dvije vinarije, restoranom i odličnom lokacijom za razna događanja.

Belaj je oduvijek bilo imanje s velikim vinskim podrumom i vinogradima tako da je bavljenje vinom i participiranje u tom smjeru bio logičan slijed, tim više što su u zakup dobili i okolne državne vinograde s malvazijom, chardonnayom, merlotom i crnim pinotom.

Osim  vinarije, na imanju Belaj funkcionira  sjajan restoran sa nizom educiranog osoblja. Sva namirnica u restoranu je isključivo lokalna i nabavlja se iz okolnih sela. Osoblje se voli našaliti kako je to najveća prednost ali i mana, jer ponekad neke namirnice jednostavno nisu dostupne i ne postoji druga opcija nego krenuti u obilazak okolnih sela u potrazi za zamjenskom. Na Belaju je sve podređeno gostu. Ručak u vinogradu,  degustacijski menu uz pratnju vina, obilazak vinarije, sve su to privilegije koje Belaj nudi svakome  gostu. Na vama je zapravo samo da dođete i uistinu se opustite, uživate u ovim divnim odležanim uradcima vina, sljubljenim sa jelima u interpretaciji mladog chefa Ivana Prokeša.

qrf
nfd

oznorWO

hdrpl