VODNJANKA – jedini restoran u Zagrebu koji nudi autohtonu istarsku kuhinju

 Istra je naš srcoliki poluotok, kojeg često nazivaju i hrvatskom Toskanom. Razloga za to je mnogo, od prelijepe prirode, bujne vegetacije, slikovitih, zelenih dolina i šarmantnih, vijugavih, vinskih cesta, a jedna od njezinih najistaknutijih karakteristika, zbog kojih ju posjećuju turisti iz cijelog svijeta, nesumnjivo je gastronomija. Istarska kuhinja prava je mala riznica i bogatstvo okusa, boja i mirisa. Ona je odraz spomenute netaknute prirode i blizine mora koje ju okružuje, što u konačnici rezultira čarobnim namirnicama i apsolutno fantastičnim jelima.

Recept uspjeha Vodnjanke krije se u savršenoj jednostavnosti, odnosno jednostavnosti savršene namirnice. Samo i isključivo najkvalitetnije istarske namirnice dolaze u obzir: vrhunsko maslinovo ulje, lokalna vina, pršut, samoniklo bilje, istarski kolači i domaća tjestenina. Upravo na ovo potonje  gospođa Svjetlana iznimno je ponosna, kao prava majstorica za domaću, svježe napravljenu tjesteninu – raviole, pljukance i fuže, koje ovdje služe s raznim aromatičnim umacima, poput onog od boškarina, začinskih trava, divljih sezonskih gljiva i šparoga. Uz njihov fantastičan pršut, kojeg suprug Bruno nabavlja od poznatih malih proizvođača u okolici Vodnjana, u ponudi imaju i druge domaće delicije poput kobasica, dimljenog ombola, svježe skute i istarskog sira. Goste na stolu dočekuju četiri vrste vrhunskog maslinova ulja, koja se kušaju s odličnim domaćim kruhom, kojeg svaki dan sami mijese ili uz palentu s maslinama, mišancom ili rukolom. Od glavnih jela izdvajaju se ona od mesa boškarina, od kojeg rade carpaccio, flam, tagliatu, kobasice od miješanog mesa boškarina i magarca. Kao posebna atrakcija desertne karte ističe se Bumbarska torta, popularni vodnjanski specijalitet na temelju badema, šećera i jaja, bez brašna.

Filozofija zagrebačke lokacije ostala je ista – svojevrsni fine dining, temeljen na receptima iz starih bakinih škrinja kojima su dodali svježinu modernih kulinarskih trendova, no bez udaljavanja od izvornih istarskih okusa, koji ipak čine glavnu okosnicu njihove kuhinje.

Upravo na tim jelima temelji se i koncept druge lokacije Vodnjanke, koja je prije nekoliko mjeseci otvorena u centru Zagreba, i to zahvaljujući pripadnici treće generacije žena u obitelji Celija, Ivani, koja se tijekom 18 godina života zaželjela mamine i nonine kuhinje.

Ljubav, znanje i talent triju generacija obitelji Celija odsad su utkani na dvije lokacije. Filozofija zagrebačke lokacije ostala je ista – svojevrsni fine dining, temeljen na receptima iz starih bakinih škrinja kojima su dodali svježinu modernih kulinarskih trendova, no bez udaljavanja od izvornih istarskih okusa, koji ipak čine glavnu okosnicu njihove kuhinje. Zagrebačka Vodnjanka nalazi se u samom centru grada, na adresi Gundulićeva 16.