PREDSTAVLJEN VELIKI KUHARSKI KANCONIJER Veljko u čast Andreju odabrao Conca d’oro

Veljko Barbieri, jedan od najznačajnijih europskih gastronomskih pisaca, svoju je najnoviju knjigu, Veliki kuharski kanconijer koja je zapravo presjek njegovog rada na gastro području unatrag dvadesetak godina pa tako sadrži više od  300 recepata, bolje rečeno autorskih priča u čijem se središtu zanimanja nalazi hrana.

A kako je prije dva mjeseca na žalost  sa samo 50 godina života preminuo Andrej Barbieri, Veljkov brat i jedan od najznačajnijh hrvatskih chefova svih vremena, predstavljanje ove značajne knjige, koju su neki već nazvali “biblijom hrvatske mediteranske prehrane” održana je u riječkom restoranu Conca d’oro, koji je nekad, možda i na vrhuncu karijere, vodio Andrej.

Uz samo iznošenje pojedinosti o knjizi, u izdanju VBZ-a, Veljko Barbieri se posebno potrudio kako bi s jelima koje su osmisli on i Andrej počastili goste. Riječ je bila o tri zanimljiva namaza – jetrenoj pašteti s tarufima i marmeladom, ili čak umaku bliskom chutneyu, od gorke naranče, namazu od tune i bakalara te o samo njihovom viđenju humusa. Sjajno! Jednostavno, zavodljivo, rapsodija okusa. Recepti su ipak ostali tajna no u njima se vrlo jasno mogla nazrijeti tekstura tako da je razvidno kako su nam braća Barbieri ipak ostavila mogućnost da putem dekonstrukcije dođemo i do elemenata koji čine samo njihovu – konstrukciju.  Hvala Veljko, hvala Andrej, hvala vam Barbierijevi.

Dodajmo još da je vinska pratnja bila povjerena sve značajnijoj vinskoj kući Medea iz Vodnjana.