VINISTRA POREČ 2019 nastupaju Ines Matić i Filip Božić

Što smo naučili na sommelierskim tečajevima Hrvatskog sommelier kluba? Odgovorit će na to pitanje Ines Matić i Filip Božić, sjajni hrvatski sommelieri. Njihove su teme Kako ispravno kušati i poslužiti vino, kada dekantirati vino, jesu li temperatura i izbor čaša za vino toliko bitni baš kao i – kako uskladiti vino s jelom? Koliko bila brojna, ovo su samo neka od pitanja na koje se mogu saznati odgovori i naučiti puno, puno više o vinskoj kulturi. Predavanje počinje u 13 sati na ovogodišnjoj Vinistri, u posebnom prostoru Žatike namijenjenom radionicama i prezentacijama.

I dok je Božić profesionalac u Monte Muliniju, Ines Matić je znanstvenica, doktor nauka, profesorica na riječkom Pravnom fakultetu i to na Katedri za Rimsko pravo tako da ju se u hrvatskom okruženju doživljava kao osobu koja je u sommelierskom svijetu dosegnula najviši stupanj znanja, a da joj to nije – profesija. U svakom slučaju zanimljivo, odličan predah između obilaženja pojedinih izlagača u glavnoj dvorani.


Drugo zanimljivo predavanje subote je ono novinara i publicista Davora Šišovića – Esencije Istre u zalogaju i gutljaju koje počinje u 16 sati.

Jučer je Vinistra startala žestoko, Paula Bosch je svoje predavanje od planiranih pola sata produžila na sat i pol, a za svoje je ocjene istarskih vina doživjela i prave ovacije. Svakako bila je i apsolutno glavna zvijezda otvorenja koju su za blic pojašnjenja pojedinih hrvatskih vina stalno zaustavljali i brojni njemački turisti.