OSNOVANA TZ RAVNI KOTARI najveća u Hrvatskoj

Ministar turizma Gari Cappelli  je u Stankovcima u Zadarskoj županiji prisustvovao Osnivačkoj skupštini Turističke zajednice Ravnih kotara. Ona objedinjava šest općina  Lišane Ostrovičke, Polaču, Stankovce, Zemunik Donji, Škabrnju, Galovac i grad Benkovac te time postaje  turističkih zajednica koja površinski pokriva najveće područje u Hrvatskoj.

„Veseli me što ovaj kraj pokazuje kako ne smijemo zaboraviti prošlost, ali jednako tako da se trebamo okrenuti budućnosti. Znali ste kako se othrvati kad je bilo najpotrebnije u Domovinskom ratu, i sada ste prepoznali priliku za turističku valorizaciju svega što ovaj kraj ima kroz udruživanje što je veliki korak. Danas postavljamo temelje zajedničke suradnje i početak nove priče za čitave Ravne kotare koji imaju priliku iskoristiti svoje potencijale te postati prepoznatljiva turistička destinacija poznata pod jednim imenom i brendom. Kao i kroz naše zakonodavne izmjene, naša želja je poticati udruživanje destinacija koje zajedničkim djelovanjem imaju mogućnost puno kvalitetnije se brendirati, pozicionirati na tržištu i razvijati projekte koji će potaknuti cjelokupni gospodarski razvoj. Iz toga bi trebali proizaći i brojni sinergijski učinci ne samo u kvaliteti tržišnog nastupa cijelog ovog područja, već se osigurava i prijeko potrebna troškovna efikasnost u sferi promocije i provedbi projekata.“ istaknuo je ministar Cappelli prilikom otvorenja Osnivačke skupštine TZ Ravni kotari.

Ovo je ujedno i 16. po redu turistička zajednica područja te druga po redu osnovana u Dalmaciji nakon Turističke zajednice Imota koje pokriva područje Imotske krajine. Uz ministra Cappellija na Osnivačkoj skupštini sudjelovali su i gradonačelnik Benkovaca Tomislav Bulić, zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić te državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina i pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić. Područje Ravnih kotara i prije osnutka turističke zajednice posjećivao je značajan broj turista te je tako tijekom protekle godine na području šest ravnokotarskih općina i grada Benkovaca ostvareno više od 115.000 noćenja među kojima su među najbrojnijima bili osim gostiju s naših tradicionalnih tržišta poput Njemačke, Austrije i Slovenije i gosti iz Australije, Nizozemske, Belgije i Francuske.