DANI HRVATSKOG PRŠUTA šampion Drniške delicije

Šampionom Dana hrvatskog pršuta proglašen je drniški pršut tvrtke Drniške delicije Maran.

„Ovo je veliki podstrek za daljnji rad. Mi smo mala obiteljska tvrtka, 12 godina smo posvećeni proizvodnji i ovo nam uistinu znači puno s obzirom na to da su u konkurenciji bili svi zaštićeni pršuti, rekao je vlasnik Zoran Ćevida.

Inače, najbolji proizvođači certificiranog pršuta iz Istre, Drniša i Dalmacije i s Krka okupili su se na dvodnevnoj manifestaciji Dani hrvatskoga pršuta, koji se ove godine održava u Zagrebu. Stručni skup održao se u  hotelu International gdje je više od 20 proizvođača predstavilo svoje pršute široj javnosti na Trgu bana Jelačića.
„Hrvatski pršut u budućnosti mora postati konkurentan i izvozno orijentiran proizvod. Zbog senzorskih svojstava, specifične tradicionalne tehnologije proizvodnje, bez dodatne kemije, i dodataka konzervansa, hrvatski pršuti u trendu su s najvišim standardima sigurnosti i kvalitete hrane. Osim izvoznog potencijala, imaju i veliki potencijal za plasman u turizmu kroz vrhunsku gastronomsku ponudu, jer moderni turisti traže autentičan doživljaj i upravo kroz eno i gastro ponudu mogu najbolje upoznati način života, običaje i bogatu tradiciju stanovništva na određenoj destinacij, rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević na svečanom otvorenju, naglasivši kako je preduvjet konkurentnost, za što su nam potrebne investicije i novi proizvodni kapaciteti, jer ne podmirujemo niti 50 posto
vlastitih potreba. A kao jedan od preduvjeta za konkurentnost je i povećanje vlastite svinjogojske proizvodnje, rekao je Kovačević. I to namjenske proizvodnje tovljenika za pršute, jer za dobar pršut, vrhunske arome, okus i mirisa uz tradicionalnu tehnologiju presudna je kvaliteta mesa dodao je, pozvavši ministarstvo da zajedno stvore program potpora za ciljani uzgoj crnih slavonskih svinja i njezinih  križanaca, koji bi se koristili kao vrhunska sirovina za proizvodnju pršuta i šunki.