ARABIAN TRAVEL MARKET DUBAI zapažen nastup Hrvatske

 

Hrvatska turistička zajednica i ove godine predstavlja nacionalnu turističku ponudu na sajmu Arabian Travel Market koji se održava u Dubaiju do 1. svibnja. Sajam i hrvatski štand obišao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić koji se tom prilikom susreo sa specijaliziranim medijima i brojnim partnerima poput WEGO, Medical Ozon, AVIAREPS, Jordanskom turističkom organizacijom.
“Predstavljanje hrvatske turističke ponude na ovom tržištu i daljnje unaprjeđenje suradnje s UAE ima višestruke efekte za hrvatski turizam i gospodarstvo. U tom kontekstu do posebnog izražaja dolazi direktna aviolinija koja povezuje Zagreb i Dubai avioprijevoznika Emirates koja je dovela do povećane potražnje poslovnih putnika, ali i turista iz istočnoazijskih država poput Južne Koreje, Japana, Tajvana, Singapura i Australije“, istaknuo je direktor Staničić dodavši kako se puno očekuje i od aviolinije prijevoznika Fly Dubai koja će od 2. lipnja do 13. listopada dva puta tjedno povezivati Dubrovnik i Dubai.


Hrvatski turistički sektor je tijekom prošle godine s ovog tržišta ostvario 11.031 dolazak i 25.549 noćenja, što u odnosnu na 2017. godinu predstavlja rast u dolascima od 28 posto te u noćenjima od 10 posto. Pozitivni trendovi zadržani su i u dosadašnjem dijelu turističke godine u kojem je ostvareno 1.616 dolazaka i 2.884 noćenja što predstavlja rast od 59 posto u dolascima i 19 poto u noćenjima. U dolascima i noćenjima prednjači grad Zagreb, a potom slijede Dubrovnik i Split. Putovanja su postala dio a Emiraćana gdje prosječno polovica stanovništva putuje jednom godišnje, 26 posto ostvari dva putovanja, a 24 posto tri i više putovanja godišnje. Gosti su to koji preferiraju bolje smještajne kapacitete, hotele s pet ili četiri zvjezdice te bogato opremljene vile ili apartmane. Uz Hrvatsku turističku zajednicu, kao glavnog izlagača, na sajmu svoju ponudu predstavlja i sedam suizlagača: TZ grada Zagreba, TZ Dubrovačko-neretvanske županije, NP Plitvička jezera, HUP, Amathus Travel Croatia, Abacus Tours.

“Turistička zajednica grada Zagreba od 2008. godine prepoznala je potencijal arapskog turističkog tržišta. Dnevni letovi između Dubaija i Zagreba pružili su pozitivan poticaj turizmu pa smo tako u 2018. godini u Zagrebu zabilježili 38 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja iz UAE. Na sajmu ATM Dubai, glavni grad Hrvatske predstavljamo kao city break i zdravstvenu destinaciju, a posebno smo ponosni na hotele, ugostitelje i jednu putničku agenciju s halal certifikatom“, izjavila jedirektorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld.


Inače, Turistički sajam ATM Dubai najveći je i najposjećeniji turistički sajam na Bliskom Istoku koji se ove godine održava po 26. put. Na sajmu se očekuje oko 40.000 turističkih djelatnika i dužnosnika iz cijelog svijeta, a procjenjuje se da se tijekom sajma ugovore poslovi vrijedni oko 2,5 milijarde američkih dolara.