EUROPSKI PARLAMENT hrvatski i makednski vinari posjetili Alsace

Hrvatskim vinarima 55 milijuna eura do 2023. godine 

U suradnji s hrvatskom zastupnicom u europskom parlamentu Marijanom Petir, Centar za razvoj i ulaganja organizirao je posjete i konferenciju s poljoprivrednim temama u Strasbourgu. Delegacija hrvatskih i makedonskih vinara i maslinara posjetila je vinska područja Alsace, Mannheim i Karlsruhe. Sudionici su prvog dana imali priliku posjetiti obiteljsku vinariju Petri u blizini Mannheima u dolini Rajne. Nakon vrlo sadržanih terenskih posjeta program je nastavljen u Europskom parlamentu u Strasbourgu, tijekom zadnje plenarne sjednice ovog saziva Parlamenta.


Održani su bilateralni kontakti te konferencija na kojoj su predstavljeni potencijali  hrvatskog vina – europske politike i primjeri dobre prakse. Uz domaćina Marijanu Petir, koja je uvodno naglasila važnost povlačenja 55 milijuna eura iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina do 2023., odnosno 11 milijuna eura godišnje, konferenciji su nazočili talijanski zastupnik Herbert Dorfmann, predsjednik Intergrupe za vina i kvalitetnu hranu, Esther Herranz Garcia, španjolska zastupnica u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj te Franc Bogovič, slovenski zastupnik koji sudjeluje u radu više odbora i posebno je aktivan oko tema jugoistočne Europe, kao i u području ruralnog razvoja.

Svoja iskustva i uspješne poslovne primjere predstavili su dr, Vlado Ba.ić, voditelj proizvodnje Misnih vina Đakovačko-osječke nadbiskupije, ujedno vinski pobjednici prestižne Sabatine. Isto tako, u Parlamentu se predstavila istarska obitelj Matijašić – Zlatko i Antonija, dobitnici nagrade “Šampion kvalitete maslinovog ulja” iz Poreča.Elena Mladenovska-Jelenković, predsjednica udruge Wines of Macedonia, ujedno i predstavnica vinarije Tikveš iz Sjeverne Makedonije, iskoristila  je boravak u Strasbourgu za isticanje konkretnog prijedloga za zajedničko vinsko brendiranje zemalja JIE te je od prisutnih zastupnika zatražila podršku oko korištenja naziva vinske regije Makedonija i koordinacije tih pravno-strukovnih aktivnosti u narednom periodu.