PRIPREMITE SVOJE NEPCE za potpuno nov začin – glazbu!

Sasvim novo iskustvo percepcije okusa koje ne ovisi o začinima, već zvukovima koje slušate

 Postoje četiri ključna ljudska osjetila koja konzumaciju hrane i pića čine potpunom, a sve počinje vizualnom privlačnošću zbog koje se odlučujemo nešto kušati. Slijedi aroma koja prati svaki naš zalogaj, tekstura hrane i zaključno okus. Znanstvenici su nakon dugogodišnjih istraživanja zaključili da postoji i peto osjetilo – zvuk. Eksperimentirajući s raznim uzorcima zvukova postigli su različite okuse hrane i pića. Tako su došli do spoznaje da sladak, gorak, voćni, citrusni i pikantan okus mogu varirati ovisno o različitoj kombinaciji zvukova koji se simultano pojavljuju pri kušanju.

Nakon Njemačke, Belgije i zemalja Latinske Amerike Hrvatska je imala priliku ugostiti dr. Felipea Reinoso-Carvalha, znanstvenika specijaliziranog za sonic seasoning, rastuću znanstvenu disciplinu koja se bavi utjecajem zvuka na percepciju okusa hrane i pića. Ovaj doktor psihologije i inženjerstva sebe opisuje kao osobu koju intrigira uloga zvuka u ljudskom životu te usmjerenu na uzročno-posljedičnu vezu između okusa i zvuka. Osim toga, uživa u kombiniraju umjetnosti i tehnologije, a svoju strast je potkrijepio nizom istraživačkih radova u suradnji s prestižnim sveučilištima, znanstvenicima ili korporacijama koji su uključivali hranu, piće i čokoladu.

„Fasciniran sam ljudskim osjetilima te načinom na koji možemo njima manipulirati. Najvažniji parametar je ljudsko ponašanje pri čijem promatranju se zalažem za korištenje znanstvenih metoda i najnovije tehnologije. Važno je naglasiti da se neki zvukovni podražaji prirodno podudaraju s određenim okusima, dok su ostali psihološki potaknuti ili ovise o kulturnom okruženju i prijašnjem životnom iskustvu. Svoju strast prema znanosti i umjetnosti nastojim sjediniti kako bi ljudima donio nesvakidašnje iskustvo konzumacije hrane i pića“, izjavio je Felipe Reinoso-Carvalho, istraživač u području višeosjetilne percepcije.

Ovaj brazilski znanstvenik provodi svoja testiranja tako što izlaže sudionike različitim zvučnim zapisima koji, prema postojećoj znanstvenoj literaturi, dokazano potenciraju željeni okus. Sudionici eksperimenta neposredno nakon istovremene konzumacije jela i slušanja glazbe bilježe svoje dojmove. Tako je „slatki zvuk“rezultirao slatkim okusom koji uključuje opuštajuć, proljetan, svjež i osjećaj lakoće, „gorki zvukovi“donose gorak okus uz jak, težak, agresivni i pomalo pustolovni osjećaj, „pikantan zvuk“ zadužen je za pikantan okus popraćen snažnim, čeličnim osjećajem, dok je „kiselkasti zvuk“ zadužen za pojačavanje okusa kiselosti uz kojeg su se sudionici osjećali neugodno.

Dobiveni rezultati pokazuju kako glazba sudionicima eksperimenta mijenja percepciju okusa jela i pića uz popratne promjene osjećaja i misli koje su ovisno o vrsti glazbe ugodne ili manje ugodne.

Dr. Reinoso-Carvalhodo sada je imao nekoliko suradnji od kojih treba izdvojiti one s belgijskim proizvođačem čokolade Leonidas te najpoznatijim biljnim likerom na svijetu Jägermeisterom. Cilj istraživanja provedenog na belgijskoj čokoladi bio je postići potpuno nov okus, dok je suradnja s Jägermeisterom omogućila gostovanje dr. Felipea Reinoso-Carvalha u Hrvatskoj. U sklopu eksperimentalne večere hrvatski ambasadori brenda poput Ive Šulentić, Ree Hadžiosmanović, Bolesne braće, Kandžije, Toxare, Baby Dooksa te Ivana Dečaka testirali su vlastitu percepcija okusa biljnog likera slušanjem različitih glazbenih zapisa.

U svojim istraživanjima dr. Felipe Reinoso-Carvalhosurađuje s Charlesom Spanceom, jednim od najutjecajnijih znanstvenika u području sonicseasoninga, čiji se labaratorij nalazi na prestižnom Sveučilištu Oxford. Upravo tamo su znanstvenici 2010. godine nakon niza uspješno provedenih eksperimenata došli do potvrde o korelaciji između osjetila zvuka i okusa.