WINE VIP EVENT Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera – Mikinac šampion

Titulu pobjednika Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2019 osvojio je Tomislav Mikinac, drugo plasirani bio je Filip Božić,  treći Matija Curić

Brtonigla je ovih dana bila mjesto okupljanja ljubitelja vina, održana je Međunarodna konferencija vrhunskih vinskih znalaca WINE VIP EVENT koja je okupila stručne predavače, sommeliere, ugostitelje i mnoge druge.

Prvoga dana na samom početku, prisutnima se obratio organizator Dantes Begić iz poduzeća Ricerca mercato, objasnivši da glavni cilj događaja je edukacija ugostitelja i poslovno povezivanje ljudi iz struke. Uslijedilo je obraćanje Paola Klarića, načelnika Brtonigle. Istaknuo je važnost brtoniške vinske ponude koja iz godine u godinu raste i to po pitanju kvalitete i kvantitete. Prisutnima se obratila i Michelle Babić, direktorica Turističke zajednice Brtonigle, rekavši da navedena općina izuzetno njeguje vinsku tradiciju te ju valorizira i promovira kroz razna događanja i kontinuiranim ulaganjem u izvrsnost u području vinarstva, ugostiteljstva i hotelijerstva. Među mnogim uvaženim gostima, bio je i Stanislav Briškoski, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Istarske županije koji je naglasio važnost ovakvih događaja i zadovoljstvo što se isti dešavaju u Istri.

Sommelier Mario Meštrović je u fokus izlaganja stavio razlikama pri serviranju i prodaji vina, obrazloživši važnost komunikacije, a posebice prenošenja emocija prema gostu. Nakon njega, iz prostorija Zajednice Talijana Brtonigle, prisutni su otišli u prostorije budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva, gdje ih je dočekao sommelier Filip Savić prezentirajući im brtoniška vina iz stručnog aspekta. Svoj doprinos događaju, dao je i austrijski sommelier Suvad Zlatić SUWI, uz predavanje “Pobjednici nikad ne sumnjaju a tko sumnja ne pobjeđuje” govoreći o uspješnosti i načinima postizanja zacrtanih ciljeva. Zanimljivo je bilo i obraćanje publici sommeliera Jura Andrijaševiča čija tema je bila vezana uz edukacije menadžera i osoblja, te vlasnika restorana i barova, pritom spomenuvši razne načine podizanja prodaje i profita, buđenja strasti kod klijenta te balansa između realnog i nerealnog.

Prisutni su uživali i u izlaganju slovenske sommelierke Mire Šemić pod nazivom “Kratki uvod u svijet sljubljivanja hrane i vina”, gdje se govorilo o “težini” hrane i vina, aromatici, kiselosti i mnogočemu drugome.

Nedaleko od dvorane u kojoj su se odvijala predavanja, riječi su prerasle u dijela. Naime, u prostorija hotela San Rocco, vrhunski kuhari Ivan Pažanin, Braco Sanjin i Hrvoje Zirojević uz sommeliere Miru Šemić, Filipa Savića, Suvada Zlatića Suwija, Maria Meštrovića i Juru Andrijaševića, održano je sljubljivanje hrane i vina uz pet različitih sljedova popraćenih pripadajućim vinima.

Vrlo bogati program, svoj vrhunac je doživio u večernjim satima, kada je održano Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2019., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i uz pokroviteljstvo TZ Istarske županije.

U eliminacijskom natjecanju sudjelovalo je 28 natjecatelja iz hotelskih kuća: Maistre’ iz Rovinja, ‘Valamar Riviere’ iz Poreča, ‘Arena Hospitality Group’ iz Pule, ‘Plave lagune’ iz Poreča, hotela San Rocco iz Brtonigle i restorana Draga di Lovrana iz Lovrana, od čega se u polufinale plasiralo 12 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u Zajednici Talijana Brtonigla, nadmetali su se Filip Božić (hotel Monte Mulini Maistra), Tomislav Mikinac (restoran Draga di Lovrana), te Matija Curić (hotel Park Plaza Belvedere, ‘Arena Hospitality Group’).

Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u otvaranju šampanjca, dekantiranju vina, prepoznavanja vina i jakih alkoholnih pića, prepoznavanju različitih stilova piva, pogađanju ‘’na slijepo’’ malvazije s 4 zemlje te istakanju magnuma.

Izvršni organizator Prvenstva bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK-a za Istru a koordinator natjecanja bio je dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije HSK-a. Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu sommeliera.

Nakon pomnog ocjenjivanja komisije prvo mjesto i titulu pobjednika Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2019 osvojio je Tomislav Mikinac, dok je drugo plasirani bio Filip Božić, a treće mjesto je pripalo Matiji Curiću.

Nagrade najboljima uručili su Franko Lukež, predsjednik HSK-a i Emil Perdec, izvršni organizator Prvenstva.

Obišle su se vinarije Veralda, Capo, Cattunar, Ravalico, Deklić i Poletti.