VINITALY VERONA – 4,5 tisuća izlagača, 7 iz Hrvatske

Cijena jednodnevne ulaznice 85 eura.

U nedjelju 7. travnja otvara se jedna od najvećih vinskih smotri u Europi – 53. Vinitaly. Jedna od najvećih vinskih globalnih pozornica ove je godine privukla 4461 izlagača iz 36 država, a zastupljenost talijanskih izlagača je impresivna jer dolaze iz svih regija naših zapadnih susjeda. Ono što privlači tako velik broj izlagača je činjenica da se akreditiralo i 32 tiusuće kupaca iz 143 države svijeta što je jamstvo da većina izloženih vina ima  jednu od najboljih mogućih ulaznica na svjetsku vinsku pozornicu, do restorana i polica trgovina tri četvrtine svjetskih država. Posebna  pozornost se posvećuje kupcima s Dalekog istoka jer je riječ o najbrže rastućem tržištu na svijetu.

Kad su hrvatski izlagači u pitanju, dolazi njih šest, uz Hrvatsku gospodarsku komoru koja će svim zainteresiranima dati podatke na koji način i s kime u Hrvatskoj kad je vino u pitanju trgovati. Od samih izlagača, zastupljene su praktično sve najvažnije regije osim Dalmacije – Istra s Cattunarom, Međimurje i DK Wine Croatia, Slavonija ima Erdutske vinogrde i Feravino, Kvarner i Krk predstavlja Ivan Katunar dok iz središnje Hrvatske, iz Draganića dolaze specifična voćna vina RAAK.

Kad su pak posjetitelji u pitanju, u 4 dana za njih je pripremljeno čak 400 evenata, uživanje u vinu ali i u gastronomskim specijalitetima je zajamčeno. Ono što je također na “visini” cijena je ulaznice – 85 eura za jedna dan ili 150 za sva četiri dana. Idete li na put iz Hrvatske, cijena cestarine na pravcu Trst – Verona je 19 do 20 eura, ovisno poziciji ulaska u Veronu. Autoputom je to oko 225 kilometara, što znači da se iz gradova na zapadnom dijelu Hrvatske, do Verone stiže za 3,5 do najviše 4 sata.