MUNICIPIUM –  restoran koji budi nadu u budućnost riječke gastronomije

Kad su restorani u pitanju, nije Rijeci lako jer joj blizina Opatije donosi silnu konkurenciju kao i permanentno kompariranje s liburnijskom scenom, jednom  od najjačih u Hrvatskoj. Istina, mora se priznati, kako Rijeku ta konkurencija ne tjera na podizanje ljestvice kvalitete nego na svojevrsnu stagnaciju, bježanje iz sfere restoranskog poslovanja. Ima ipak iznimaka.

Brzi ručak u riječkom Municipiumu više je nego opravdao priču koja kruži gradskim ulicama, onu da je taj lokal bio i ostao možda najjača restoranska uzdanica Grada Rijeke.

Nismo imali vremena za velike degustacije tako da i članak temeljimo  da kušanju tri jela, ali upravo toliko je dovoljno za zaključak kako Municipium nikada nije odustao od baznih vrijednosti, a to je prije svega svježa namirnica. Nažalost, svjedoci smo kako u Rijeci bez obzira na blizinu mora, blizinu tržnice i dostupnost svježih namirnica, što sve zajedno omogućava sjajne pretpostavke za provođenje željenog koncepta od mora do stola, ugostitelji često bježe od takve prakse.

U ugodnoj atmosferi Municipiuma, čemu doprinosi i izuzetno susretljivo, profesionalno osoblje – a to posebno ističemo i iz razloga što je Rijeka već neko vrijeme izgubila dobar dio restorana sa stručnim osobljem i pretvorila se u grad bistroa i lokala s marendama, restoranski pristup gostu još je uvijek ono što nas veseli i podiže kvalitetu kompletnog objedovanja – imali smo prilike kušati tatarski od tune, koji je odisao svježinom namirnice, diskretno začinjen kako se ne bi uništilo njene bazne okuse. To je  po našem mišljenju u potpunosti ispravno, pogotovo kad imamo namirnicu koju bi bilo žalosno ”ubiti” začinima i oduzeti joj izvornost.

Za glavno jelo ni ovoga puta nismo pogriješili odabirom kvarnerskog škampa i kratko tretirane tune na žaru. Našu brzi objed u Municipiumu su «zasladili»  parmigianom reggianom i čašom Cabernet Sauvignona Krauthaker. Bilo bi šteta izostaviti podatak kako nam je tijekom jela nepce mazio sjajni Krauthakerov Chardonnay. Sjajno! Što preporučiti? Preletite još jednom tekst: pametnom dosta!

S obzirom da smo u najvećoj mjeri prigodom odlaska u restorane uglavnom koncentrirani na Opatiju i njenu bližu okolicu, gdje se nalaze uistinu sjajni objekti o kojima ćemo zasigurno još puno pisati, moramo biti pošteni i priznati kako ni Rijeka, barem kad se sudi o Municipiumu, nije bez šansi.