RIJEKA EPK – hoće li se Rijeka do 2020. godine nametnuti gastronomskom ponudom?!

Lista Top 10 restorana iz samog središta Rijeke

Kako smo i sami izvješćivali, video spot Dalibora Matanića posvećen promociji Rijeke kao Europske prijestolnice kulture izazvao je nezapamćeno zanimanje javnosti. Jednaku takvu lavinu komentara koji svoje za i protiv pobornike imaju u podjednakom broju. Ono što je također izvjesno, Rijeka će 2020. godine biti jako privlača i za velik broj turista. Koji će nakon uživanja u izložbama, koncertima i cjelokupnoj kulturnoj ponudi koja im se priprema biti – gladni. A što ih u tom pogledu čeka? Ne baš previše u smislu kvantitete, koliko god da današnji riječki restorateri negodovali kako ili je njih previše ili je zaljubljenika izlaska u restorane premalo. Hedonistov ekspertni tim  je pregledao 

ponudu te sastavio listu od deset restorana koji uz standardnu ponudu, neizbježni “burgeri”, imaju i autentična jela, ona iz mora i s domaćim sastojcima, koji su povezaniji od prosjeka s tradicijom.  kao i što je  moguće izdašniju listu domaćih vina i piva. A kad se krene u jednu takvu analizu, shvati se kako Rijeka i nije baš siromašna – dobrim restoranima. Zanimljivim, ne pretjerano skupim i u pravilu ugodno uređenima. Parametri koji su nas dodatno u svemu vodili bili su blizina objekata u kojim će biti koncentrirana EPK ponuda. A ona se rasprostire od Delte, mjesta gdje je usidren “Galeb” preko tržnice, Korza sve do kompleksa “Benčić” gdje je aktualna obnova objekta namijenjenih upravo EPK događanjima.

Lista na kraju izgleda ovako, abecednim redom:

Boonker – savršena pozicija, autorsko uređenje, fast food s autohtonim pečatom

Conca d’Oro – jedan od najambicioznijih riječkih restorana, autorska kuhinja

Grad – autorska i autohtona kuhinja, dodir tržnice i mora ogleda se u ponudi

la Rose  – simpatičan lokal s francuskim šarmom, jednostavna ponuda jela od klasičnih namirnica pripremljenih na suvremen način.

Mezanin – u cjelosti posvećen domaćoj gastronomskoj tradiciji, obiteljski restoran

Molo Longo – fantastična pozicija, kvalitetne marende, ali i permanentno “traženje sebe”

Mornar – institucija dnevne  prehrane, ugodan ambijent, od savršenih jela “na žlicu” do nekonzistentnih rižota

Municipium – prema svim parametrima morao bi biti najmoćniji riječki restoran. Ali još – nije. Čekamo ga!

Na kantunu – kvalitetna morska kuhinja, savršena pozicija u odnosu na “Galeb”

Nebuloza –  spoj moderne i tradicionalne kuhinje, popularan, pozicija uz prekrasan pogled na Rječinu.

 

S liste su izostali svi restorani koji se nalaze na širem gradskom području, a koji sasvim sigurno idu u red ponajboljih u Rijeci – istaknimo tako Na Sušaku,  Borik s jedne ili Ribicu i Ugor s druge zemljopisne strane – ali i oni će doći na red u nekim drugim analizama. Kad je pak promatrano područje u pitanju, svakako je da smo mogli uvrstiti i Bodegu, Gardens, Maslinu, King’s ili As jer se radi o jako dobrim ugostiteljskim objektima ali su ipak, za nijansu, ispali s liste. Tu je i Feral kao institucija ugostiteljstva, koji kad malo obnovi ponudu, zahvaljujući i poziciji i tradiciji, i oni će se naći na samom vrhu. U jednom širem smislu još desetak restorana, bistroa, pubova ili konoba iz EPK centra zaslužuje poneko slovo. Strpljenja. Bit će vremena.

Uostalom, ovo je početak. Promocija Matanićevog spota je na neki način označila početak utrke prema EPK. Tko to ozbiljni shvati i zauzme dobru startnu poziciju ne samo da će profitirati 2020. godine, morao bi to činiti i u – godinama koje dolaze nakon toga.

Hedonist će pak biti stalni pratitelj tog procesa. Promatrat će eno-gastro svijet oko sebe. I vinarije i kafiće, sva ona mjesta koja će nakon kulture željeti konzumirati Riječani i njihovi brojni gosti. A nakon Rijeke, slijede okolna mjesta i gradovi, posebna priča o Kastvu koji se prometnuo u zasebnu kategoriju kao Liburnija. Odbrojavanje do EPK. Svakom danom sve smo mu bliži.