LUDILO BREXITA NE PRESTAJE rekordni talijanski izvoz hrane i vina – 3,4 milijarde eura otišlo u GB

Italija je zahvaljujući činjenici da Velika Britanija zbog Brexita stvara zalihe hrane i pića u nju izvezla rekordnih 3,4 milijarde eura tih roba – samo je Prosecca otišlo u vrijednosti 348 milijuna eura

Nakon završnih obračuna u engleskom parlamentu posve je jasno kako nestaju i zadnje šanse da se “rastava braka”  Velike Britanije i EU dogodi na civilizirani način. Istina, dulje je vrijeme to jasno većini stanovnika britanskog otočja tako da oni bez imalo štednje nabavljaju zalihe hrane i pića koji dolaze sa Starog kontinenta. I inače je poznato kako Velika Britanija trećinu svojih potreba za hranom i pićem nabavlja iz  EU tako da su zanimljive brojke koje se ovih dana pojavljuju na neki način i razumljive. Ipak, spoznati da je Italija u GB u zadnjih godinu dana izvezla 3,4 milijarde eura hrane i pića te tako postavila rekord svih vremena, itekako zadivljuje. Što tek reći kad se iščita kako je od tog iznosa 827 milijuna eura “otišlo” na vino, ili čak 348 milijuna na prosecco, 234 milijuna na prerađevine od talijanskih pomidora,  ili da je 85 milijuna eura potrošeno na uvoz sireva Grana Padano i Parmigiano Regianno?!

Ono što se u ovoj sveopćoj euforiji malo tko pita je – što nakon Brexita? Koliko će tada pasti izvoz kojeg će ubuduće sputavati carine? A gdje je tu Hrvatska – odgovor se čeka. Bojimo se samo da se mi, zabavljeni vlastitim “ludilima”, u ovo izvozno nismo ni uključili.