Bottega – vinarija koja je pozlatila prosecco

Bottega Spa talijanska je obiteljska vinarija i destilerija s četiri stoljeća dugom tradicijom, na čijem čelu je posljednjih trideset i pet godina Sandro Bottega, vinar bogatog duha i brojnih talenata koji je zahvaljujući svojim izuzetnim sposobnostima uspio prosecco Bottega Gold, njihovu zaštitnu etiketu, postaviti u sami svjetski vrh, a u 2018. godini Riedel ga je imenovao vinarom godine.

Ova obiteljska vinarija, dvadeset i druga najveća talijanska privatna vinarija, može se pohvaliti vinogradima u srcu Toskane (Montepulciano), Valpolicelle (Valgatera) te onima u podnožju Dolomita, nedaleko gradića Conegliano – Bibano, dok se sjedište brenda nalazi u blizini Trevisa, u prekrasnoj Villi Rossini koja u potpunosti dočarava sve vrijednosti ove vinarije.

Organski uzgoj i ručno branje jedna su od osnovnih značajki njihove proizvodnje temeljene na poštivanju tradicije, vrhunskoj kvaliteti, kao i svijesti o održivosti ljudskog okoliša.

Iako u svom portfelju imaju fascinantan izbor barikiranih rakija i likera, kao i prestižna mirna vina kao što su Amarone Riserva DOCG, Ripasso Valpolicella Superiore DOC, Brunello di Montalcino Riserva DOCG, svoju svjetsku slavu i status izvoznika u 120 zemalja svijeta stekli su upravo zahvaljujući pjenušavim vinima, pri čemu se apsolutno ističe njihov prosecco Bottega Gold, za čiju proizvodnju najbolje grožđe istoimene sorte (prosecco/glera) uzgajaju u najstarijim vinogradima u brežuljkastom području Conegliano Valdobbiadene. Zahvaljujući charmat metodi proizvodnje, svilenkasti i profinjeni mjehurići Bottega Gold prosecca zadržavaju karakteristične sortne prirodne arome i arome citrusa, zelene jabuke, kruške i bijelog cvijeća, omogućujući da uživamo u svježem i balansiranom okusu koji nas naprosto mami na još jednu čašu. Cjelokupni dojam ove vinske priče dodatno zaokružuje ekskluzivni dizajn talijanske estetike zlatne boce koja je ovaj prosecco “pozlatila” učinivši ga svjetski prepoznatljivim.

 

 

Pripremila: Ines Matić

Foto: Ivor Mažar